Chicken palak

Chicken palak

2 porcie

50 minút

Chicken palak je obľúbené indické jedlo, kde sa kurča varí so špenátom v cibuli a v paradajkovom kari základe, kým nezmäkne. Martina Lancingerová si pre vás tento recept pripravila a výsledkom budete prekvapení iba v dobrom slova zmysle. Pusťte sa do toho a ochutnajte túto netradičnú špecialitu.

Suroviny:

1 lyžica oleja alebo ghí  
1 cibuľa
1 lyžička nastrúhaného zázvoru

2 strúčiky cesnaku 
1 lyžička mletej rímskej rasce
½ lyžičky mletej senovky gréckej

½ lyžičky mletého koriandra
1 lyžička kurkumy
1 lyžička korenia tandoori masala (+ ½ lyžičky na dokončenie) 

2 lyžice drvených paradajok
300 g kuracích pŕs

soľ
300 g špenátu 3 lyžiče kokosového mlieka

Postup:

1. V hrnci rozohrejte olej. Cibuľu nakrájanú najemno opekajte do zlata na miernom stupni. 
2. Do hrnca pridajte nastrúhaný zázvor, najemno nastrúhaný alebo prelisovaný cesnak a všetko korenie. Minútu miešajte, aby sa rozvoňalo, ale dávajte pozor, aby sa nespálilo. 
3. Pridajte drvené paradajky, krátko restujte a potom zalejte 1,5 hrnčeka vody (cca 300 – 350 ml). Osoľte a priveďte k varu. 
4. Kuracie prsia nakrájajte na drobné kocky. Keď tekutina v hrnci pekne klokotá, vložte dovnútra mäso, premiešajte a prikryte pokrievkou. Ide o to, aby sa mäso rýchlo zatiahlo. Po chvíli sporák stlmte a pozvoľna varte 30 minút. Po pol hodine varenia by mala tekutina zhustnúť. 
5. Kým sa omáčka zvarí, pripravte si špenátové pyré. Špenát vložte do horúcej až vriacej vody, zamiešajte, ale nenechávajte ho vo vode veľmi dlho. Sceďte a ihneď ho vložte do ľadovej vody, aby si špenát zachoval farbu aj živiny. Nechajte ho chvíľu kúpať a potom sceďte a vytlačte prebytočnú vodu – špenát nestláčajte nijak násilne. Trocha vody uľahčí mixovanie. 
6. Špenát spolu s kokosovým mliekom rozmixujte na jemno. Vložte do hotovej omáčky, pridajte asi ½ lyžičky korenia tandoori masala, prehrejte a servírujte.  
7. Podávajte s ryžou alebo indickými plackami.