Domáce zemiakové gnocchi zapečené s pikantnou paradajkovou omáčkou

Domáce zemiakové gnocchi zapečené s pikantnou paradajkovou omáčkou

2-3 porcie

80 minút

Zemiakové noky sa dajú popísať ako malé jemné knedličky zo zemiakového cesta. Možno ich pripravovať ako zo surových, tak aj varených zemiakov. Martina Lancingerová si pre vás pripravila recept nielen na tieto vynikajúce domáce zemiakové noky, ale rovno na zapečené noky s pikantnou rajčinovou omáčkou.

Suroviny:

Omáčka:
1 veľká cibuľa
1-2 lyžice olivového oleja

1 lyžica paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku
1 bobkový list

1 lyžička mletej rímskej rasce
1 plechovka krájaných paradajok
pár zväzkov tymiánu

hrsť nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate
chilli podľa chuti

Zemiakové noky:
400 g zemiakov uvarených v šupke, olúpaných (múčných, varný typ C)
30 g zemiakového škrobu

1 vajce
soľ
120-150 g hladkej múky + na podsypávanie

Na dokončenie:
100 g kyslej smotany 
100 g mozzarelly

Postup:

Omáčka:
1. Začnite omáčkou – kým sa uvarí, stihnete pripraviť halušky. Na omáčku nakrájajte cibuľu nadrobno. V hrnci rozohrejte olej a cibuľu do zlata opražte.  
2. Pridajte pretlak, na jemno pokrájaný cesnak a bobkový list. Minútu až dve restujte na miernom ohni. Zalejte paradajkami. Plechovku vypláchnite trochou vody a prilejte do hrnca. 
3. Ochuťte rímskou rascou, na jemno pokrájaným tymiánom, soľou a chilli podľa chuti. Pokiaľ chilli nemáte príliš v láske, nahraďte ho štipkou korenia. Varte pod pokrievkou pozvoľna pol hodiny. 

Zemiakové noky:
1. Zemiaky prelisujte alebo na jemno nastrúhajte.  
2. Zasypte škrobom, pridajte štipku soli a vajce. Zasypte asi 120 g hladkej múky a rýchlo spracujte cesto. Ak sa vám zdá cesto riedke, ešte zapracujte hladkú múku podľa potreby. 
3. Z cesta vyvaľkajte guličky o priemere asi ako jednoeurovej mince (alebo menšie) pomúčenými rukami a poukladajte na pomúčenú pracovnú plochu.  
4. Vidličkou s dlhými hrotmi prechádzajte zľahka po guličkách odzadu dopredu k špičke.  
5. Hotové noky varte v osolenej vriacej vode 3 minúty. Potom vyberte dierovanou naberačkou alebo opatrne sceďte a nechajte odkvapkať. 
6. Omáčka po pol hodine varenia zhustla. Stiahnite ju z platne a vmiešajte na jemno pokrájanú petržlenovú vňať.   
7. Omáčku zmiešajte s haluškami a rozložte do zapekacej misy. Pokvapkajte kyslou smotanou a posypte natrhanou mozzarellou. Pečte v predhriatej rúre na 210 °C (teplovzdušný režim) cca 20 minút do zlata.