Dyňové ňoky

Dyňové ňoky

 

4 porcie

 

45 minút

Dyňa predstavuje prírodnú konzervu, ktorú môžete spracovať na tisíc spôsobov. Prekvapivo jedným z veľmi lahodných, ale takmer neznámych sú dyňové ňoky. Okúzlia vás svojou žiarivou farbou a následne jemnou chuťou, s ktorou si výborne rozumie výraznejší syr – ovčí pecorino alebo vyzretý parmezán.  

Suroviny:

 

500 g zemiakov

250 g dyňového pyré 

150 g špaldovej múky 

1 žĺtok 

4 lyžice olivového oleja 

50 g parmezánu alebo pecorina 

50 g masla k podávaniu

soľ a čerstvo namleté čierne korenie 

múka na pomúčenie 

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom strúhadlo a hnetací hák  

panvica 

pekáč

Postup:

1. Zemiaky uvarte v šupke v neosolenej vode domäkka.  

 

2. Pokiaľ nemáte dyňové pyré, pripravte si ho: Dyňu s tvrdou šupkou olúpte, mäkkú stačí rozpoliť, vydlabať semienka a pokrájať na kocky. Vsypte ich do hrnca, zalejte vodou zhruba 2 cm nad dyňu a rozvarte domäkka. Roztlačte ich mačkadlom na zemiaky alebo rozmixujte tyčovým mixérom.  

 

3. Uvarené zemiaky zlejte, nechajte ich mierne schladnúť, olúpte ich a nastrúhajte. Použiť môžete strúhadlo na robote ETA Gratus.  

 

4. Zemiaky premiešajte s dyňovým pyré, múkou a žĺtkom a vypracujte hladké cesto. Dobre to ide hnetacím hákom robota Gratus.  

 

5. Cesto vyklopte na pomúčenú plochu, rozkrojte na štyri až šesť dielov, každý vyváľajte do valčekov a odkrajujte 2cm kúsky. Vidličkou na nich vytvorte vzor a ňoky opečte v panvici na rozohriatom tuku dozlata.  

 

6. Trúbu predhrejte na 150 °C. Opečené ňoky presuňte do pekáča a dopečte v trúbe zhruba 5 minút, až zmäknú. Rozkrájajte na ne maslo, vráťte ešte na 1 minútu do trúby a podávajte sypané syrom. Podľa chuti môžete osoliť a pridať čierne korenie.