Hovädzie Jerky

Úprava mäsa sušením je populárna na celej planéte, najpopulárnejšia je vďaka severoamerickým indiánom, odkiaľ pochádza označenie jerky (ch’arki – sušené solené mäso). Dnes si ich môžete kúpiť takmer v každom obchode alebo si ich jednoducho vyrobiť doma so sušičkou ETA. Získate tak výborný snack s vysokými nutričnými hodnotami, ktoré oceníte hlavne na výletoch a dlhších prechádzkach.
Suroviny:
1 kg hovädzieho zadného
125 ml sójovej omáčky
3 strúčiky čerstvého cesnaku
1 lyžička chilli vločiek
morská soľ (vločky) podľa chuti
Postup:
- Mäso očistite od prebytočného tuku a nakrájajte na 3cm plátky silné maximálne 5 mm. Mäso krájajte proti vláknu, bude tak krehkejšie a jemnejšie.
- Pripravte si marinádu. Zmiešajte sójovú omáčku s roztlačeným cesnakom a chilli vločkami, všetko dôkladne premiešajte. Do marinády pridajte nakrájané mäso a nechajte marinovať 1-2 dni (čím dlhšie, tým lepšie). Ideálne je, keď premiestnite marinované mäso do veľkého zip vrecka a necháte odpočívať v chladničke. Vždy po pár hodinách mäso vytiahnite a cez vrecko marinádu vmasírujte do mäsa.
- Prichystajte si sušiace pláty a mäso naňho opatrne rozložte. Na spodok sušičky vložte sušiacu tácku alebo papier na pečenie, ktorý poslúži na odkvapkávanie šťavy z mäsa.
- Mäso sušte pri 70 °C cca 6-8 hodín podľa potreby. Správne sušené mäso po vychladnutí praská, ale nezlomí sa. Sušené mäso uchovávajte hermeticky uzatvorené.