Kubánsky toastovaný sendvič podľa Davida Valíčka

Kubánsky toastovaný sendvič podľa Davida Valíčka

5 porcií

15 minút + cca 17 hodín na prípravu bôčika

Kubánsky sendvič Davida Valíčka je ideálnym letným obedom či večerou – zasýti a pri servírovaní navyše skvele vyzerá. Nie je sa preto čomu diviť, že bol v beach reštaurácii na Bermudách, kde známy ostravský šéfkuchár nejaký čas pôsobil, veľkým hitom. 

 

Suroviny:

1 kg natrhaného bôčika marinovaného a pečeného 16 hodín
10 dlhých plátkov žitného chleba s rascou (hrúbka asi 1 cm)  
200 g slaného masla
70 g dijonskej horčice   
200 g švajčiarskeho syra Gruyére
200 g uhoriek Cornichon
100 g jarnej cibuľky

Marináda na pečený bôčik:
(množstvo na 1 kg bôčika s kožou a bez kostí)
100 ml slnečnicového oleja
200 g cibule
150 g trstinového cukru
40 g soli a čierneho korenia
20 g celého koriandra
2 ks badyánu
2 celej škorice
600 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen)
60 ml jablčného octu
200 ml pomarančovej šťavy
100 ml citrónovej šťavy

Postup:

  1. Najprv si pripravte marinádu. Cibuľu nasekanú najemno orestujte na oleji do sklovita. Pridajte korenie a opečte do zlata. Následne pridajte koreňovú zeleninu, opekajte ju asi 2 minúty a potom ju zalejte octom. Tekutinu nechajte vyvariť na polovicu, pridajte trstinový cukor, dolejte citrónovú a pomarančovú šťavu a krátko povarte.    

  2. Ešte horúcou marinádou prelejte osolený bôčik a nechajte aspoň 2 hodiny odležať mimo chladničky.   

  3. Rúru rozohrejte na 200 °C, bôčik podlejte vodou. Pečte 20 minút na 200 °C, následne znížte teplotu na 80 °C a nechajte pomaly piecť až 15 hodín.   

  4. Šťavu po upečení zlejte a preceďte, varením zredukujte na polovicu a potom vlejte do natrhaného bôčika.   

    Kubánsky toastovaný sendvič podľa Davida Valíčka

     

  5. Teraz je čas na kompletizáciu sendviča. Plátky chleba natrite zo všetkých strán maslom, vnútornú stranu natrite aj dijonskou horčicou. Trhané mäso premiešajte s nasekanými uhorkami a jarnou cibuľkou a rozložte na celú plochu namazaného chleba. Navrch nastrúhajte syr a prekryte druhým plátkom chleba.  

  6. Gril ETA Torreo rozohrejte na 190 °C, vložte pripravený sendvič a priklopte. Vrchnú časť grilu nestláčajte, nechajte iba voľne ležať na sendviči (prípadne využite posuvný ovládač na nastavenie výšky medzi grilovacími doskami a zvoľte vyhovujúci tlak). Zapekajte asi 5 minút.      

 

Dobrú chuť vám praje David!

Kubánsky toastovaný sendvič podľa Davida Valíčka