Kubánsky toastovaný sendvič podľa Davida Valíčka

Kubánsky sendvič Davida Valíčka je ideálnym letným obedom či večerou – zasýti a pri servírovaní navyše skvele vyzerá. Nie je sa preto čomu diviť, že bol v beach reštaurácii na Bermudách, kde známy ostravský šéfkuchár nejaký čas pôsobil, veľkým hitom.
Suroviny:
1 kg natrhaného bôčika marinovaného a pečeného 16 hodín
10 dlhých plátkov žitného chleba s rascou (hrúbka asi 1 cm)
200 g slaného masla
70 g dijonskej horčice
200 g švajčiarskeho syra Gruyére
200 g uhoriek Cornichon
100 g jarnej cibuľky
Marináda na pečený bôčik:
(množstvo na 1 kg bôčika s kožou a bez kostí)
100 ml slnečnicového oleja
200 g cibule
150 g trstinového cukru
40 g soli a čierneho korenia
20 g celého koriandra
2 ks badyánu
2 celé škorice
600 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen)
60 ml jablčného octu
200 ml pomarančovej šťavy
100 ml citrónovej šťavy
Postup:
- Najprv si pripravte marinádu. Cibuľu nasekanú najemno orestujte na oleji do sklovita. Pridajte korenie a opečte do zlata. Následne pridajte koreňovú zeleninu, opekajte ju asi 2 minúty a potom ju zalejte octom. Tekutinu nechajte vyvariť na polovicu, pridajte trstinový cukor, dolejte citrónovú a pomarančovú šťavu a krátko povarte.
- Ešte horúcou marinádou prelejte osolený bôčik a nechajte aspoň 2 hodiny odležať mimo chladničky.
- Rúru rozohrejte na 200 °C, bôčik podlejte vodou. Pečte 20 minút na 200 °C, následne znížte teplotu na 80 °C a nechajte pomaly piecť až 15 hodín.
- Šťavu po upečení zlejte a preceďte, varením zredukujte na polovicu a potom vlejte do natrhaného bôčika.
- Teraz je čas na kompletizáciu sendviča. Plátky chleba natrite zo všetkých strán maslom, vnútornú stranu natrite aj dijonskou horčicou. Trhané mäso premiešajte s nasekanými uhorkami a jarnou cibuľkou a rozložte na celú plochu namazaného chleba. Navrch nastrúhajte syr a prekryte druhým plátkom chleba.
- Gril ETA Torreo rozohrejte na 190 °C, vložte pripravený sendvič a priklopte. Vrchnú časť grilu nestláčajte, nechajte iba voľne ležať na sendviči (prípadne využite posuvný ovládač na nastavenie výšky medzi grilovacími doskami a zvoľte vyhovujúci tlak). Zapekajte asi 5 minút.
Dobrú chuť vám praje David!