Kura s jarnou plnkou

Kura s jarnou plnkou

4 porcie

2 hodiny
30 minut

Majda z profilu Hungry Panda pre vás pripravila vynikajúci recept na jarnú klasiku. Prepečené kura s chrumkavou kôrkou a ľahkou plnkou zaručene poteší každého člena rodiny. Navyše jednoduchá príprava, a pritom skvelé výsledky zaistia, že váš sviatočný obed bude perfektný a v úplnej pohode.

Suroviny:

1 kura
maslo
zemiaky na servírovanie (pečené, pretláčané, zemiaková kaša...)

Na potretie kuraťa:
2 lyžice slnečnicového oleja
2 lyžičky sladkej papriky
1 lyžička drvenej rasce
1 lyžička provensálskeho korenia
soľ

Na plnku:
160 g celozrnného toastového chleba
3 vajcia izbovej teploty
50 g čerstvej žihľavy 
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
135 ml mlieka

Postup:

1. Zmiešajte všetky ingrediencie na potretie kuraťa. Zmes dajte zatiaľ bokom.
2. Pripravte plnku. Oddeľte bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľahajte s mliekom.
3. Toastový chlieb nakrájajte na malé kocky. Zmiešajte ho so žihľavou, citrónovou kôrou a žĺtkom zmiešaným s mliekom.
4. Vyšľahajte bielky šľahačom ETA Lento do tuhého snehu.
5. Vyšľahané bielky opatrne vmiešajte k zvyšku ingrediencií. Osoľte.
6. Hotovú plnku napchajte do kuraťa. Potom ho špajdľou uzavrite.
7. Kura potrite pripravenou zmesou. Dajte na neho kúsky masla (rozhodne ním nešetrite), podlejte vodou a pečte v pekáči v rúre na 200 stupňov cca 1,5-2 hodiny. Počas pečenia kura občas skontrolujte a polejte šťavou.