Pražský koláč

8 porcií
140 minút
Kysnuté cesto má dlhú českú tradíciu, koláče, buchty a plnené knedlíky slúžili ešte v 20. storočí ako sladký obed. Pražský koláč svojou veľkosťou zasýtil celú rodinu a vďaka absencii ovocia nesúvisel so žiadnou sezónou. Mimo hlavného mesta naňho skoro nenarazíte, o to väčší dôvod upiecť si ho doma. Majonéza cesto zjemní, jedná sa vlastne o olej a žĺtky. Pudingový krém spája oba korpusy, uvarte ho preto skôr hustejší.
Suroviny:
Cesto:
100 ml vlažného mlieka
2 lyžice krupicového cukru
15 g čerstvého droždia
250 g hladkej múky
2 vajcia
½ lyžičky soli
100 g majonézy
múka na pomúčenie
Krém:
350 ml mlieka
75 g krupicového cukru
dreň z ½ vanilky alebo pár kvapiek vanilkovej esencie
1 vrecko vanilkového pudingu
80 g zmäknutého masla
50 ml smotany na šľahanie
Odrobinka:
30 g polohrubej múky
30 g masla
30 g krupicového cukru
½ lyžičky mletej škorice
robot ETA Gratus s hnetacím hákom, šľahacou Flexi metlou a balónovou metlou
plech
papier na pečenie
Postup:
1. Do polovice mlieka rozdrobte droždie, vmiešajte 1 lyžicu cukru a nechajte na teplom mieste vzísť kvások, trvá to zhruba 10 minút.
2. Do misy preosejte múku, nalejte zvyšné mlieko, rozbite jedno vajce, oslaďte, osoľte, pridajte majonézu a uhneťte hladké pružné cesto. Kuchynský robot s hnetacím hákom urobí prácu behom 5–10 minút za vás. Akonáhle sa z cesta tvorí guľa a nelepí sa na steny misy, zakryte misu čistou utierkou a nechajte cesto 45 minút kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem.
3. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, vytvarujte z neho bochník a presuňte ho na plech vyložený papierom na pečenie. Zľahka ho vyváľajte do kruhu o priemere zhruba 20 cm, na výšku by malo mať 2–3 cm, môžete ho tiež vytvarovať chrbátom dlane. Nechajte 30 minút kysnúť.
4. Medzitým pripravte odrobinku – múku, maslo a cukor rozdrobte prstami a vypracujte odrobinku. Vmiešajte škoricu.
5. Rúru predhrejte na 170 °C. Cesto potrite zvyšným rozšľahaným vajcom, posypte odrobinkou a pečte v predhriatej rúre zhruba 20 minút do zlata. Pokiaľ tmavne príliš rýchlo, znížte teplotu na 160 °C. Vyberte a nechajte vychladnúť.
6. Medzitým pripravte krém. Polovicu mlieka ohrejte v rajnici s cukrom a vanilkou, občas premiešajte, v zvyšnom mlieku rozmiešajte pudingový prášok. Akonáhle sa mlieko varí, znížte teplotu, vmiešajte pudingovú zmes a za stáleho miešania varte do zhustnutia zhruba 3–5 minút. Za stáleho miešania nechajte vychladnúť.
7. Do vychladnutého krému vmiešajte maslo, aby sa krém nezrazil, mali by mať obe suroviny rovnakú teplotu. Smotanu ušľahajte na hustejšiu šľahačku, dobre to ide, keď je vychladená a vmiešajte ju do krému.
8. Koláč pozdĺžne rozkrojte a spodnú časť potrite krémom alebo ho nastriekajte z cukrárenského vrecka. Priklopte vrchnou časťou (s odrobinkou) a rozkrájajte na kúsky.