Škoricové slimáky s jablkami

Škoricové slimáky s jablkami

6 porcií

75 minút príprava

30 minút pečenie

Slimáky s jablkami sú ideálnym ľahkým dezertom. Vôňa škorice a sladkokyslá chuť jabĺk sú jednoducho dokonalá dvojka, ktorá funguje vždy. O zaručený recept sa s nami podelila redaktorka českého magazínu Bydlení Kateřina Krátká, ktorá pripravila slimáky s jablkami v rámci testovania hrnca na pečenie – ETA Pečenka.

Suroviny:

250 g hladkej múky  
125 ml vlažného mlieka  
1 žĺtok 
50 g rozpusteného masla 
50 g cukru krupice 
1 lyžica domáceho vanilkového cukru 
kôra z jedného bio citróna 
štipka soli štipka soli 
múka na podsypanie a maslo na vymazanie formy 

Na kvások: 
1/2 kocky čerstvého droždia (21 g) 
1 lyžička cukru krupice 
3 lyžice mlieka 

Na náplň: 
60 g povoleného masla 
1,5 lyžičky mletej škorice 
2 lyžice cukru krupice 
+ 20 g rozpusteného masla na premazanie jednotlivých častí 
500 g olúpaných a nastrúhaných jabĺk
1 lyžica masla 
žĺtok a trocha mlieka na pomazanie 

ETA Pečenka

Postup:

1.    Najprv kvások … do misky rozdrobte droždie, pridajte vlažné mlieko a cukor. Všetko premiešajte, uložte na teplé miesto, zakryte utierkou a nechajte vzísť kvások (cca 15 min). 

2.    V mise od robota preosejte múku, pridajte hotový kvások, oba druhy cukru, žĺtok, soľ, maslo, kôru z citróna a mlieko. Nechajte vymiesiť hladké cesto, ktoré sa nelepí. Cesto poprášte trochou hladkej múky, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť (cca 1 hod). 

3.    Očistite jablká, nastrúhajte na hrubom strúhadle a krátko poduste na masle. 

4.    Povolené maslo zmiešajte s cukrom a škoricou. 

5.    Formu Pečenky vymažte maslom a rozohrejte si maslo na premazanie. 

6.    Nakysnuté cesto rozvaľkajte na múkou posypanej ploche a potriete pripravenou zmesou z masla, škorice a cukru. Na zmes rozprestriete jablká a cesto zavinte. 

7.    Rozkrájajte ho na asi 2 cm široké kolieska, ktoré vkladejte do formy. Časti medzi jednotlivými kolieskami premazávajte rozpusteným maslom. Kolieskami naplnenú formu potom pomažte žĺtkom zmiešaným s mliekom. 

8.    Pečte do zlatista (cca 30 min).

ETA TIP: Ako Pečenka v teste obstála a čím redaktorky magazínu Bývanie zaujala sa dočítate v našom článku.

Foto: Lukáš Hausenblas