Souvlaki

Souvlaki

 

4 porcie

 

70 minút

Obľúbené grécke jedlo, ktorého základom je kvalitné bravčové alebo jahňacie mäso je možné pripraviť v rúre aj na grile. Oboje nahradí pečenka, a tak si môžete privolať pocit ako na dovolenke, či už je vonku mínus päť alebo strechu bičuje dážď. Pripravte si k tomu uhorkový šalát tzatziki, nalejte si biele víno a preneste sa k moru.

Suroviny:

Mäso:
500 g bravčového mäsa (pliecko, krkovička alebo stehno)
4 lyžice nasekaného oregana
2 lyžice olivového oleja
šťava z 1 citróna
soľ a čerstvo namleté korenie
pita chlieb na podávanie

Šalát:
1 uhorka
250 g gréckeho jogurtu
1–2 strúčiky cesnaku
soľ a čerstvo namleté korenie
olivový olej na dochutenie

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na kocky cca 3 x 3 cm. V mise ich posypte oreganom, osoľte, okoreňte, prilejte olivový olej a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešajte a nechajte aspoň 30 minút odležať v chladničke. Skvelým pomocníkom je vakuovačka ETA Atmos s marinovacím boxom, ktorý opakovane vytvára podtlak a uvoľňuje ho, čím dôjde k výbornému prelínaniu marinády s potravinou. Ušetríte tak čas a dosiahnete perfektné výsledky.

     

    2. Mäso napichajte na špízové ihly a položte ich na grilovaciu mriežku v Pečenke. Pečte zhruba 30 minút až krásne zhnedne. Občas špízy otočte a potrite vypečenou šťavou. Ak nemáte Pečenku, môžete mäso grilovať na vyššom strednom stupni zhruba 20 minút alebo piecť v rúre predhriatej na 180 °C. Pokiaľ používate špajdle, namočte ich vopred do studenej vody, aby sa nespálili.

     

    3. Medzitým pripravte tzatziki. Uhorku olúpte a nastrúhajte nahrubo alebo nakrájajte na drobné kocky. Nechajte 5–10 minút odstáť, zlejte prebytočnú tekutinu a premiešajte s jogurtom. Cesnak olúpte, prelisujte do jogurtu, osoľte, okoreňte, pokvapkajte olejom a premiešajte.

     

    4. Pita chlieb opečte nasucho z oboch strán na rozpálenej panvici, zhruba 2–3 minúty. Hotové špízy podávajte s uhorkovým tzatziki a opečeným pita chlebom.