Vege burger s domácim bosniakom

Vege burger s domácim bosniakom

 

4 porcie

 

150 minút (vrátane kysnutia)

Dôkaz, že aj bez mäsa je možné pripraviť vynikajúce burgery. Nielenže skvele chutia, ale vďaka zelenine a hubám vám po nich nebude ťažko. Príprava je jednoduchá a zábavná a ich výbornú chuť podtrhnú domáce bosniaky. Síce sú časovo náročnejšie na prípravu, ale ich chuť je oproti tým kupovaným neporovnateľná. S cestom sa výborne pracuje a pečivo je krásne nadýchané.

Suroviny:

Bosniaky:
30 g čerstvého droždia
275 g hladkej múky
3 vajcia
300 ml vlažného mlieka
250 g polohrubej múky
100 g masla izbovej teploty
4 lyžičky soli
1,5 lyžice krupicového cukru
sezamové semienka na posypanie

Vege burger:
1 červená paprika
4 šampiňóny portobello
1 zrelé avokádo
4 lyžice olivového oleja
2 vetvičky čerstvého tymianu
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
1 vetvička koriandra
2 štipky sušeného oregana
2 lyžičky citrónovej šťavy
1 lyžica majonézy
1 lyžička čerstvo namletého korenia

Postup:

1. Začnite prípravou cesta na bosniaky. Do menšej misky rozdrobte droždie, zasypte ho 1 lyžicou cukru a vidličkou rozmiešajte na kašu. Prisypte 1 lyžicu hladkej múky, prilejte 100 ml vlažného mlieka, rozmiešajte a nechajte odležať asi 10 minút, aby vzišiel kvások. Teplota mlieka je pre naštartovanie droždia veľmi dôležitá. Chladné mlieko nemá takmer žiadne oživovacie schopnosti a príliš horúce mlieko zasa naopak droždie sparí a deaktivuje. Mlieko ohrievajte pozvoľna na teplotu tela.

2. Zvyšnú hladkú a polohrubú múku preosejte do misy, prilejte 140 ml vlažného mlieka, 2 vajcia a kvások. Nakrájajte navrch maslo, prisypte zvyšný cukor a 1 lyžičku soli a vypracujte hladké cesto. Prácu vám uľahčí hnetací hák robota ETA Gratus – vypracuje ho zhruba za 15 minút. Ak sa vám zdá cesto príliš suché, pridajte 1 lyžicu vlažného mlieka. Pokiaľ je naopak príliš vlhké a stále sa lepí, prisypte trochu hladkej múky.

3. Misu s uhnieteným cestom zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste zhruba 1 hodinu kysnúť až zdvojnásobí svoj objem. V polovici kysnutia (zhruba po 30 minútach) cesto znova krátko prepracujte (varechou alebo hnetacím hákom). 

4. Dva plechy vyložte papierom na pečenie. Vykysnuté cesto z misy vyklopte na dosku alebo silikónovú podložku, rozdeľte na 12 rovnako veľkých dielov a vytvarujte z nich 12 bosniakov. Bosniaky poukladajte na pripravené plechy, zakryte utierkou a nechajte ešte 30 minút kysnúť.

5. Rúru predhrejte na 190 °C a na jej dno vložte malý hrniec s vodou, aby sa vytvorila para. Vo zvyšnom mlieku rozšľahajte zvyšok vajec a všetky bosniaky potrite. Zľahka ich posypte sezamovými semienkami a upečte do zlata zhruba 20 minút. Po upečení nechajte pečivo na mriežke úplne vychladnúť.

6. Medzitým pripravte náplň. Papriku zbavte jadierok, nakrájajte ich po dĺžke na štvrtiny, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a na rozpálenom grile opečte kým sa vytvoria čierne pľuzgiere. Tymian a rozmarín nasekajte nahrubo a zmiešajte s dvoma lyžicami olivového oleja. Klobúčiky šampiónov umyte, osušte a potrite bylinkovým olivovým olejom. Položte ich priamo na mriežku rozpáleného grilu a opekajte zo všetkých strán do zlata pokiaľ nezačnú púšťať vodu. Šampiňóny pridajte k ugrilovanej paprike a ochuťte 2 lyžičkami soli.

7. Avokádo rozpoľte, vyberte kôstku a dužinu vydlabajte lyžicou do nádoby robota (typu smoothie, napríklad ETA Vital Blend). Pridajte koriander, oregano, citrónovú šťavu, korenie a 1 lyžicu olivového oleja. Rozmixujte dohladka a primiešajte majonézu a 1 lyžičku soli.

8. Bosniaky pozdĺžne rozrežte, rozkrojenými stranami zľahka opečte na suchej panvici dochrumkava, potrite avokádovou omáčkou, naplňte grilovanou zeleninou a ihneď podávajte.