Plnené paradajky (Gemista)

4 porcie
130 minút
Gemista znamená grécky plnený a toto tradičné jedlo nájdete na jedálnom lístku takmer každej taverny. Koreneným mletým mäsom sa plnia najčastejšie paradajky alebo papriky. Pokiaľ by vám mäsová zmes ostala, môžete ju obohatiť o varené fazule, zabaliť do tortilly či pita chleba, zapiecť a podávať s kyslou smotanou a poriadnou porciou nasekaných byliniek.
Suroviny:
1 veľká cibuľa
4 lyžice olivového oleja
300 g mletého hovädzieho mäsa
8 stredne veľkých paradajok
4 strúčiky cesnaku
75 ml bieleho vína
400 g konzervovaných drvených paradajok
soľ a čerstvo namleté korenie
100 g dlhozrnnej ryže
150 ml vody
½ zväzku hladkolistého petržlenu
½ zväzku oregana
5 vetvičiek mäty
5 väčších zemiakov
3 vetvičky rozmarínu
ETA Pečenka
panvica
Postup:
1. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Vo väčšej panvici rozohrejte 2 lyžice oleja a opekajte na nej cibuľu (zhruba 5 minút). Pridajte mäso a varechou ho rozmačkajte a oddeľujte na malé kúsky. Opekajte do zlata, až sa odparí všetka šťava, zhruba 5–10 minút.
2. Medzitým odkrojte špičky paradajok, zhruba 0,5 cm od horného okraja a dužinu opatrne vydlabajte do misky. Do opečeného mäsa prelisujte olúpaný cesnak a zhruba 1 minútu opekajte. Podlejte vínom a nechajte odpariť alkohol. Pridajte konzervované paradajky a vydlabanú dužinu, zamiešajte a podľa chuti osoľte a okoreňte. Varte na miernom stupni zhruba 5 minút, pridajte prepláchnutú ryžu, prilejte vodu, premiešajte a duste pod pokrievkou približne 10 minút domäkka. Odstavte a nechajte mierne schladiť. Petržlen, oregano a mätu nasekajte najemno a prisypte k uvarenej mäsovej zmesi.
3. Zemiaky olúpte a nakrájajte na menšie kocky zhruba 2 x 2 cm. Nasypte ich na dno nádoby pečenky, ľahko osoľte, okoreňte a premiešajte so zvyšným olejom. Paradajky opatrne naplňte mäsovou zmesou, poukladajte ich na zemiaky a priklopte odkrojenými vŕškami. Posypte nasekaným rozmarínom a pečte 35–40 minút do zlata. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.