Živánska bez ohňa

Živánska bez ohňa

 

4 porcie

 

50 minút

Jeden z tradičných pilierov slovenskej kuchyne si môžete jednoducho pripraviť doma aj bez grilu a žeravých uhlíkov. Všetko zvládne ETA Pečenka. Chute a vône sa v nej krásne prepoja a vy si budete vychutnávať kombináciu mäsa a zeleniny. Okrem bravčového mäsa môžete použiť aj jahňacie stehno alebo hovädziu sviečkovú.

Suroviny:

600 g bravčového stehna
2 červené papriky
300 g cibule
150 g anglickej slaniny
500 g menších zemiakov
2 cibule
soľ a čerstvo namleté korenie
½ lyžičky drvenej rasce

Postup:

1. Mäso očistite, nakrájajte na kocky 3 x 3 cm a zľahka osoľte a okoreňte. Papriky zbavte jadierok a spoločne s anglickou slaninou nakrájajte na rovnako veľké kocky, asi 3 x 3 cm. Zemiaky olúpte a nakrájajte na silnejšie plátky. Cibuľu olúpte, rozkrojte na osminky a rozdeľte na jednotlivé plátky.

2. Na špízové ihly striedavo napichujte mäso, slaninu, zemiaky, papriku a cibuľu.

3. Do Pečenky vložte grilovaciu mriežku a naskladajte na ňu pripravené špízy. Posypte ich drvenou rascou a pečte zhruba 30 minút, až kým bude mäso hotové. Ak ste sa rozhodli špízy piecť v rúre, predhrejte ju na 180 °C, gril rozohrejte na stredný stupeň.