Živánske pečené mäso

Živánske pečené mäso

 

4 porcie

 

50 minút

Jeden z tradičných pilierov slovenskej kuchyne si môžete jednoducho pripraviť doma aj bez grilu – v ETA Pečenke.  Mäso, zeleninu a prílohu striedavo napichujte na špízové ihly, poukladajte na grilovaciu mriežku a nechajte piecť. Chute a vône sa tak nádherne prepoja. Okrem bravčového mäsa môžete použiť aj jahňacie stehno alebo hovädziu sviečkovú.

Suroviny:

600 g bravčového stehna

soľ a čerstvo namleté korenie

2 červené papriky

150 g anglickej slaniny

500 g menších zemiakov

2 cibule

½ lyžičky drvenej rasce

 

ETA Pečenka

s grilovacou mriežkou

so špízovými ihlami

Postup:

1. Mäso očistite, nakrájajte na kocky 3 x 3 cm a ľahko osoľte a okoreňte. Papriky zbavte jadierok a spoločne s anglickou slaninou nakrájajte na rovnako veľké kocky (3 x 3 cm). Zemiaky olúpte a nakrájajte na silnejšie plátky. Cibuľu olúpte, rozkrojte na osminky a rozdeľte na jednotlivé plátky.

 

2. Na špízové ihly striedavo napichujte mäso, slaninu, zemiaky, papriku a cibuľu.

 

3. Do pečenky vložte grilovaciu mriežku a naskladajte na ňu pripravené špízy. Posypte ich drvenou rascou a pečte zhruba 30 minút, pokiaľ mäso nie je hotové. Pokiaľ pečiete špízy v rúre, predhrejte ich na 180 °C, gril rozohrejte na stredný stupeň.