AKO ZDOBIŤ PERNÍKY? RECEPTY A RADY OD PERNIKÁRKY

AKO ZDOBIŤ PERNÍKY? RECEPTY A RADY OD PERNIKÁRKY

50 - 70 perníkov podľa veľkosti

120 minút príprava
+ zdobenie

Perníky. Pečivo, ktoré nás fascinuje odpradávna. Voňavé cukrovinky plné medu a korenia, ktoré sa pečú snáď v každej domácnosti. A nielen na Vianoce. Ak ste už niekedy obdivovali úžasné perníkové zdobenie zručných pernikárok, máme pre vás pár rád a tipov od Ludmily Fliegelové, ktorá sa pečeniu perníkov venuje už viac ako desať rokov. Pokiaľ by ste sa do zdobenia chceli skutočne ponoriť, mrknite na jej knihu Tajemství perníčků, ktorú práve pripravuje.

„Robte to s láskou. Už pri vyberaní kvalitných surovín, vnímaní vône a posvätnosti zlatavého voňavého medu, pri presievaní múky, mletí a výbere korenia, následnom ručnom spracovaní cesta, pri starostlivom vaľkaní, kedy pohladením cesta zisťujeme rovnakú hrúbku, pri bdelosti a ostražitosti počas pečenia a nakoniec nekonečnej trpezlivosti pri zdobení. Dajte tomu svoju myseľ v prítomnom okamžiku, venujte príprave dostatok času, pozitívnu energiu a vieru v dobrý koniec,“ uvádza Lidka Fliegelová kapitolu o perníkovom ceste vo svojej knihe Tajemství perníčků. Ako teda na to?
ETA TIP: Prečítajte si rozhovor s Lidkou Fliegelovou o tom, ako pečie tradičné chodské perníky.

Recept na tradičné perníky

Suroviny

580 g hladkej múky
200 g práškového cukru
90 g masla
3 vajcia
150 g tekutého medu
3 lyžice kakaa
1 a ½ lyžice jedlej sódy
2 lyžice perníkového korenia

Postup:

1. V mise kuchynského robota zmiešajte na stredných otáčkach vlažné rozpustené maslo, med, pridajte vajce, korenie a práškový cukor.

2. Vedľa do misky do dvoch tretín múky preosejte kakao a pridajte jedlú sódu. Znížte otáčky a postupne pridávajte múku podľa potreby, na čo robot stačí. Zvyšok múky do cesta zapracujte ručne a cesto starostlivo prepracujte. Malo by byť vláčne, nie príliš tuhé.

3. Cesto nechajte odpočinúť v chladničke, ideálne aspoň cez noc.

4. Cesto rozvaľkajte a formičkami vykrajujte rôzne tvary. Pečte 10 až 12 minút v predhriatej rúre pri teplote 180 až 190° C . Po upečení perníky potrite rozšľahaným vajíčkom a nechajte ho vychladnúť.

 

Techniky zdobenia – vyskúšajte kakaový dekor
a bielkovú polevu

Perníky s kakaovým dekorom

Suroviny:

svetlé perníkové cesto
kakao
voda
vajíčko na potření

Materiál:

vykrajovátka
šablony (stencils)
štetec

Postup:

1. Zarobte si svetlé perníkové cesto bez použitia kakaa. Pripravte si kakao, vodu, štetec, šablónu s dekorom, vyvaľkané cesto.

2. Cesto na povrchu ľahko pomúčte, aby sa šablóna nelepila a šla jednoducho stiahnuť. Priložte šablónu, výseky ľahko potrite vodou a pomocou suchého štetca naneste do výsekov kakao. Prebytočný prášok odfúknite, odstráňte šablónu a vykrojte perník formičkou. Upečte ako obvykle.

3. Po upečení opatrne potrite rozšľahaným vajíčkom. Najskôr iba ľahko pokvapkajte malou vrstvičkou vajíčka, aby ste kakao nerozmazali. Po chvíľke perník opatrne pretrite, počkajte ešte chvíľku a znovu pretrite vajíčkom.

Mriežka zdobená bielkovou polevou

Krásnym dekorom je mriežka, do ktorej sa bodkami tvorí vybraný vzor. Okrem zručnosti budete potrebovať tú správnu konzistenciu polevy – pekne ťahajúcu a zároveň dostatočne hustú. Kornútok na zdobenie by mal mať čo najmenšiu dierku.

Recept na bielkovú polevu:

300 g práškového cukru
2 bielky
1 lyžička Solamylu
kvapka citrónovej šťávy

Suroviny na polevu dajte do misky a šľahajte pomocou ručného šľahača, kým nezhustnú. Poleva by sa po poslednom premiešaní nemala roztiecť rýchlejšie ako za 15 sekúnd. Polevu prikryte vlhkou utierkou alebo uzatvorte do krabičky, aby zostala krásne tekutá a lesklá.

Materiál:

kornoutek s malou dierkou do 1 mm
predloha vzoru
štetec

Postup:

Polevou naplnenou v kornútku si nakreslite obrys, resp. okraj mriežky. Polevu nanášajte kolmo nad perníkom. Ak zostávajú na koncoch linky špičky, zarovnajte ich ihneď vlhkým štetcom. Pokiaľ sa poleva trhá, znamená to, že idete príliš rýchlo a je potrebné spomaliť. Začiatočníci môžu pokojne robiť linky mriežky ďalej od seba, čím budete zručnejší, tým bližšie môžu byť linky. Do mriežky po zaschnutí vytvorte požadovaný vzor pomocou bodiek. Inšpiráciu nájdete v knihe Tajemství perníčků.