Kefírové lievance

Kefírové lievance

10 lievancov

30 minút

 

Máte chuť na nadýchané lievance, ale chýba vám droždie? Žiadny problém! Vyskúšajte čaro kefíru, ktorý cesto príjemne zvláčni a nakyprí. S multifunkčným sendvičovačom Sorento Plus sa navyše zaobídete aj bez lievanečníku či panvice – jednoducho ho zaklapnete a za pár minút môžete podávať.

Suroviny:

400 g kefíru
2 vajcia
2 lyžice (cca 50 g) javorového sirupu (príp. agáve, ryžového či čakankového sirupu alebo medu)
3 lyžice chia semiačok
1 lyžička mletej vanilky (či kvalitnej vanilkovej arómy)
štipka soli
kôra z 1 bio citrónu
150 g pohánkovej múky
100 g pšeničnej celozrnnej múky
2 lyžice kukuričného škrobu
1,5 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
1 lyžička jedlej sódy

Na ozdobu:
šľahačka/tvaroh/kyslá smotana/jogurt/čerstvé ovocie podľa chuti javorový sirup 


Postup:

1. V mise zmiešajte kefír, vajcia, sirup alebo med, chia semienka, vanilku, soľ a kôru z citróna. V druhej mise si pripravte zmes pohánkovej a pšeničnej múky, kukuričného škrobu, kypriaceho práška a sódy. Následne obe zmesi krátko (!) premiešajte, aby sa prepojili.
2. Rozohrejte sendvičovač Sorento Plus s platňami na lievance a lyžicou na ne navrstvite cesto. Opekajte 5-6 minút, následne lievančeky opatrne otočte a dopečte ďalšie 3 minúty dozlatista.
3. Servírujte ozdobené kyslou smotanou, šľahačkou, tvarohom či bielym jogurtom, čerstvým ovocím a sirupom.