Belgické vafle

Kto v Belgicku neochutnal tradičné vafle, akoby ani nebol. Kúsok chrumkavého Belgicka si môžete priniesť aj k vám domov. Tieto vafle z kysnutého cesta sú vo vnútri krásne vláčne a na povrchu chrumkavé. Napriek tomu, že sú podľa Belgičanov tradičné vafle iba posypané práškovým cukrom, vy si ich ozdobte podľa svojej chuti. Tu sa skutočne fantázii medze nekladú.
Suroviny:
250 g hladkej múky
7,5 g čerstvého droždia
½ lyžice trstinového cukru
325 ml vlažného mlieka
½ lyžičky soli
½ lyžičky vanilkového extraktu
125 g rozpusteného masla
3 bielky
Postup:
1. Do misy kuchynského robota nalejte vlažné mlieko, rozdrobte droždie a spolu s cukrom zamiešajte. Následne pridajte múku, soľ a vanilkový extrakt a dobre premiešajte na hladké cesto. Cesto nechajte 20 až 30 minút kysnúť.
2. Medzitým rozpustite maslo a nechajte ho opäť vychladnúť na izbovú teplotu. Z bielkov vyšľahajte pomocou metly na šľahanie tuhý sneh.
3. Hneď ako je cesto vykysnuté, nechajte rozohriať vaflovač. Platne môžete ľahko postriekať olejom v spreji. Tesne pred prípravou do cesta opatrne vmiešajte pripravené maslo a vyšľahané bielky.
4. Na rozohriatej platni na vafle nalejte dostatočné množstvo cesta, zatvorte veko a opekajte do zlata. V sendvičovači ETA Sorento Plus to trvá asi 6 minút.
5. Hotové vafle ozdobte podľa vašej chuti čerstvým ovocím, šľahačkou a rozpustenou čokoládou.
ETA TIP: Aby vafle zostali príjemne teplé a krehké, kým spracujete celú várku cesta, môžete ich odkladať na tanier do mierne vyhriatej rúry.