S týmito trikmi zbavíte potraviny šupky ľahko a rýchlo

S týmito trikmi zbavíte potraviny šupky ľahko a rýchlo

Lúpanie, okrajovanie a čistenie zeleniny a ovocia predstavuje jednu z najmenej obľúbených kuchynských aktivít. Rozčuľujeme sa nad nekonečnou kopou zemiakov, plačeme nad cibuľou alebo počas lúpania jedného malého kúsku ovocia zašpiníme celú kuchyňu. A pritom to ide vďaka najrôznejším osvedčeným fígľom často omnoho jednoduchšie.

Bezmyšlienkovo lúpať všetko, čo nám príde pod ruku, nie je rozumné ani zdravé. Pod šupkou sa obvykle nachádza najviac vitamínov a ich odstránením sa zbavíte aj veľkej časti z nich. Napríklad domáce (nehnojené) šalátové uhorky obsahujú so šupkou omnoho viac vitamínu C a chlorofylu než olúpané a v šaláte tiež lepšie vypadajú a sú príjemne chrumkavé. Iné druhy zeleniny, hlavne domáce alebo vypestované v bio hospodárstve, lúpaním strácajú bohatstvo chuti. Medzi najklasickejšie príklady patria tekvicové plody (baklažán, dyňa, cukety), ktorých šupka pri varení krásne zmäkne a navyše udrží dužinu stále šťavnatú. S lúpaním naopak neotáľajte u citrusových plodov z produkcie klasického poľnohospodárstva, ktorých kôra väčšinou obsahuje vysoké percento stopových prvkov pesticídov.

Keď už sa do lúpania pustíte, siahnite po keramickej škrabke či noži – kov výrazne narušuje štruktúru šupky a napomáha oxidácii, pri ktorej sa vytráca najväčší objem vitamínov a minerálnych látok. Pozrite na pár osvedčených trikov, ktoré vám prácu v kuchyni výrazne uľahčia.
 


Cesnak do uzavierateľnej nádoby

Pokiaľ potrebujete olúpať väčšie množstvo cesnaku, stačí ho rozdeliť na strúčiky a ešte v šupke ich vhodiť do uzavierateľnej nádoby. Trasením nádoby sa strúčiky trú o seba a šupky sa sami postupne olúpu. Potom už len stačí z olúpaných šupiek vybrať krásne čisté strúčiky.

 

Zemiaky narežte a uvarte

Zemiaky opláchnite a jednu po druhej narežte po celom obvode, čím šupku pomyselne rozdelíte na dve časti. Po uvarení ich nechajte vychladnúť a šupku z nich jednoducho po oboch stranách stiahnite. Počítajte však s tým, že zemiaky vcelku sa varia dlhšie než nakrájané na kocky, ale varením v šupke získavajú bohatšiu chuť.
 

 

Rajčiny a broskyne v horkej vode

Šupku v spodnej časti rajčiny jemne narežte do písmena X a na jednu minútu vložte do horkej vody. Vyberte, nechajte schladnúť v ľadovej vode a potom šupku ľahko stiahnite nožom z celého plodu. U broskýň to funguje podobne.
 

 

Mandle zalejte vriacou vodou

Mandle vsypte do žiaruvzdornej misky alebo rajnice, zalejte vriacou vodou tak, aby boli ponorené a nechajte 5 minút odmočiť. Mandle ľahko zo šupky vylúpnite. Pokiaľ chcete, môžete mandle aj 2 minúty vo vriacej vode povariť.

 

Lieskové oriešky na plech do trúby

Lieskové oriešky vyžadujú pre vyzlečenie tiež teplo, ale suché. Rozprestrite ich na plech na pečenie, vložte na 5 minút do trúby predhriatej na 180 °C a pražte, až sa rozvoňajú a začnú ľahko tmavnúť. Plech vytiahnite, oriešky presypte do utierky a ešte teplé ich pretrite, tým ich zbavíte šupky.

 

Jedlé gaštany potrebujú teplo

Tvrdej šupky zbavíte gaštany buď povarením vo vriacej vode, zhruba 8 minút, alebo upečením v trúbe, zhruba 15–20 minút na 190 °C. Najprv šupku trochu narežte na vypuklej strane do kríža a vkladajte ich vždy do vriacej vody alebo rozpálenej trúby. Vyťahujte ich postupne a rovno ich lúpte, akonáhle schladnú, šupka opäť stvrdne.
 

 

Granátové jablko pod vodou

Vylúpať granátové jablko bez toho, aby sme odskakujúcimi semienkami zašpinili celú kuchyňu, je doslova kúzlo. Pritom si stačí pripraviť misku so studenou vodou, jablko rozštvrtiť a semienka vylúpať pod vodou. Kvapalina zabráni voľnému pohybu a vytekajúcej šťave. Vylúpané semienka nakoniec jednoducho zlejte. Druhý spôsob je dobrodružnejší – granátové jablko vcelku pováľajte, zľahka postláčajte, rozpoľte a do hlbokej misky vytrepte, prípadne jemne vytlačte zrniečka. Ruku s jablkom majte schovanú v miske, nech dužina nestrieka okolo.

 

Ananás zrezávajte zo strán

Lúpte ananás ako miestni. Odkrojte korunku s listami aj spodnú drevnatú časť, aby ananás mohol stáť. Postavte ho a ostrým nožom zrezávajte šupku zhora nadol po celom obvode tak, aby ste mali čo najmenší odpad dužiny. Čierne časti teraz tvoria riadky, ktoré ľahko vyrežete dvoma rezmi do tvaru v. Potom už ananás nakrájajte podľa chuti.
 

 

Zázvor lúpte lyžicou

Pokiaľ zázvor lúpeme nožom, často sme zaskočení nad množstvom odpadu v pomere k dužnine, ktorú chceme použiť. Pomocou klasickej kuchynskej lyžice olúpte iba tenkú vrstvu šupky a výrazne tak zredukujete vzniknutý odpad.

 

Cibuľa do studenej vody

A nakoniec všetkými obľúbená cibuľa. Pokiaľ ju na niekoľko minút ponoríte do studenej vody, nielenže šupka pôjde dole omnoho ľahšie, ale ešte vás nebude štípať do očí.