Naučte sa vákuovať – potraviny dlhšie vydržia a môžete s nimi čarovať

Naučte sa vákuovať – potraviny dlhšie vydržia a môžete s nimi čarovať

Vákuovanie je metódou, keď sa z obalu potravín odsáva prebytočný vzduch. Vďaka tomu sa nemajú kde množiť baktérie, potraviny neobschýnajú a vydržia dlho čerstvé. Ak ešte nemáte vákuovačku, je čas si ju pustiť do kuchyne. Pomôže vám s uskladnením potravín, ušetrí miesto v chladničke aj mrazničke a navyše pomáha pri vákuovaní aj varení.

Ako vákuovačka funguje? 

Ide o celkom jednoduchý princíp odsávania vzduchu zo zatavených vreciek. Vákuovačky ETA dokážu uzavretím pevne zaistiť fóliu, odsať vzduch a zataviť spoj jednotlivým a silným zvarom. Okrem toho majú šikovné vákuovačky tiež bočnú hadičku, s ktorou môžete odsať vzduch zo špeciálne upravených plastových nádob. Ideálne pre opakované vákuovanie alebo pre marinovanie. O tom si ale povieme ďalej.

ETA TIP: Od 1.11. do 23. 12. 2022 dostanete vákuovaciu sadu v hodnote 49 EUR zadarmo ku všetkým kuchynským robotom Gratus. Môžete začať vákuovať polievky, nátierky i pečivo.

Ako správne vákuovať? 

Na vákuovaní nie je nič zložité a akonáhle získate trochu cviku, vákuovanie si zamilujete. Jediné, na čo je potrebné dať naozaj pozor, je správne zatavenie obalu, s ktorým vám ale pomôže dobrá vákuovačka.
Vákuovanie vlhkých a tekutých potravín sa o niečo líši od vákuovania pevných surovín, pečiva alebo syrov. Je preto dobré dodržiavať pár základných pravidiel. 

•    Hotové jedlá a polievky – pokiaľ vákuujete ešte teplé jedlá, odporúčame ich vákuovať v dózach alebo miskách s viečkom, ktoré má uzatvárateľný otvor k odsávaniu a je určené k vákuovaniu. Okrem toho, že sa nebudete musieť zaoberať nalievaním polievok alebo omáčok do vrecka, môžete vákuovať celé porcie vrátane príloh. Šikovne sa vám potom zmestia do chladničky alebo do mrazničky.
•    Mäso a ryby – mäso a ryby môžete vákuovať v surovom stave alebo uvarené. Surové mäso starostlivo umyte, osušte vreckovkou, vložte do vrecka a zavákuujte po jednotlivých porciách alebo dvojporciách. Pri rybách dávajte pozor na ostré kosti, ktoré by mohli vrecko prederaviť. Hotové uzavreté alebo upečené mäso môžete vákuovať rovnako.
•    Pečivo – pre pečivo sa skvele hodia vákuovacie vrecká. Vďaka nim uchováte rožky, žemličky, chlieb alebo koláče dlhšie čerstvé, nemusíte sa báť ani plesne.
•    Ovocie a zelenina – vákuovať môžete celú alebo nakrájanú čerstvú zeleninu alebo ovocie. Môžete ich ale tiež veľmi rýchlo blanšírovať – stačí ich ponoriť do horúcej vody na 3 minúty, a potom prudko schladiť v ľadovej vode, osušiť a zavákuovať. Chute budú výraznejšie, ovocie krehkejšie a lepšie skladovateľné.

Ako dlho potraviny vydržia?

Hlavnou úlohovou vákuovačky je udržať potraviny dlhšie čerstvé. Vákuované jedlo aj suroviny môžu čerstvosť udržať dvakrát až trikrát dlhšie. Pripravili sme pre vás rýchly prehľad toho, ako dlho vákuované potraviny vydržia.

•    Čerstvé pečivo a dezerty až 8 dní.
•    Ryža, cestoviny, múka, obilniny, strukoviny až 1 rok.
•    Čerstvé syry vákuované a uložené v chladničke vydržia až 40 dní.
•    Bravčové mäso uložené v chladničke vydrží až 14 dní.
•    Hovädzie mäso v chladničke až 30 dní.
•    Ryby vydržia vákuované v chladničke čerstvé až 5 dní.
•    Ovocie a zelenina budú čerstvé po dobu 7 až 14 dní.
•    V mrazničke si vákuované potraviny uchovajú čerstvosť až 3 roky.

Ako na varenie a marinovanie?   

Vákuovanie v kuchyni ešte do nedávna patrilo medzi výsady luxusných reštaurácií. S dostupnejšími cenami vákuovačiek sa však presunulo aj do bežných kuchýň. Metóda varenia vo vákuovaných obaloch sa volá sous-vide [su-vi], používa sa hlavne pre mäsá a ich najväčšou devízou je krehkosť a šťavnatosť hotových pokrmov.

Ideálnym druhom mäsa pre vákuované varenie sous-vide je hydina aj s kožou, kačacie mäso, zverina aj hovädzie. Mäso si naporciujte, pripravte do vákuovacích vreciek aj s marinádou, s korením alebo s citrónovou šťavou podľa receptu. Vrecko zavákuujte a vložte do vodného kúpeľa. Ryby a tenké filety sa varia zhruba 20 minút, kuracie mäso okolo 45 minút, kačacie alebo zverina potom o niečo dlhšie. Fajnšmekri ale môžu väčšie kusy mäsa alebo tučné mäso variť pokojne 24 hodín.

Výsledkom je lahodné mäso, v ktorom sa dobre prepájajú chute všetkých ingrediencií do dokonalej harmónie. Len pozor, pokiaľ by ste chceli mať chrumkavú kôročku alebo kožtičku, budete musieť ešte prudko opiecť na grile alebo v rúre. 

Vákuovanie sa používa tiež pri marinovaní mäsa a rýb. Pri vákuovaní sa totiž roztiahnu póry mäsa, korenie a marináda sa do nich vpijú naozaj dôkladne a vďaka tomu získa mäso dokonalú chuť a krehkosť.

Čo ešte vákuovačka dokáže?   

Na záver tu pre vás máme ešte jeden tip. Vďaka vákuovaniu uchováte vákuované potraviny alebo predmety v suchu a stabilnom prostredí. Ak sa chystáte na vodu, do hory, deti do tábora alebo máte dokumenty, ktoré potrebujú nutne zostať v suchu, nebojte sa ich šetrne zavákuovať. Môžete sa s nimi potom pokojne kúpať. 

Vákuovanie je radosť, bez ktorej sa v domácnosti čoskoro nezaobídete. Zamilujú si ju tí, ktorým nerobí dobre plytvanie potravinami, tí, ktorí majú veľkú úrodu alebo veľké zásoby mäsa, ale tiež tí, ktorým záleží na tom, aby bol v chladničke aj mrazničke prehľad a poriadok.