Naučte se mraziť. Získate chutné jedlo do zásoby a ušetríte

Naučte se mraziť. Získate chutné jedlo do zásoby a ušetríte

Nakúpiť či navariť do zásoby a zmraziť. Väčšina z nás prebytky schováva v mrazničke na horšie časy. Vďaka tomu si môžeme v zime urobiť ovocné guľky, pridať do polievky voňavé bylinky a mať poctivé domáce jedlo za pár minút. Poznáte ale zásady správneho mrazenia? Často totiž do mrazničky vkladáme suroviny nesprávne pripravené, nedodržujeme vhodnú dobu skladovania a nevieme, ako jedlo rozmraziť tak, aby si zachovalo šťavnatosť a zdraviu prospešné látky.

Kombinovaná chladnička či samostatná mraznička?

Prvou a základnou vecou, ktorú je potrebné si uvedomiť, je typ vašej mrazničky. Nie je totiž mraznička ako mraznička. Doma môžete mať buď kombinovanú chladničku, ktorá mrazničku obsahuje, alebo môžete mať samostatne stojacu mrazničku.

Výhodou mrazničky v bežných kombinovaných chladničkách je, že nezaberá zbytočne miesto. Navyše máte všetky suroviny po ruke, keď ich potrebujete. Páčiť by sa vám mohla napr. štvordverová chladnička ETA s nízkou spotrebou, ochranou proti otlačkom prstov a beznámrazovým systémom.

Nevýhodou je, že hlavne viacčlenným rodinám dve, tri priehradky nestačia. Elegantným riešením tohto problému je americká chladnička, ktorá má mrazničku vďaka dostatku priestoru veľkorysú. Napríklad americká chladnička ETA má objem úctyhodných 517 litrov, dva mraziace boxy a 2 extra veľké boxy na zeleninu.

Americká lednice ETA

Pokiaľ máte napríklad pivnicu či garáž, môžete problém vyriešiť kúpou samostatnej pultovej či zásuvkovej mrazničky. Tá sa vyplatí tiež všetkým, ktorí si pestujú veľké množstvo vlastného ovocia a zeleniny alebo veľa pečú a varia a potrebujú mať priebežne v zásobe viac než mrazený hrášok a zmrzlinu. Pokiaľ viete, že budete mraziť napríklad veľké kusy mäsa, radšej voľte pultovú mrazničku. ETA pultová mraznička s objemom 200 litrov je navyše veľmi úsporná, tichá a vďaka kvalitnému LED osvetleniu v nej všetko okamžite nájdete. Pokiaľ naopak potrebujete mať v mrazničke poriadok a suroviny vhodne rozdelené, voľte zásuvkovú variantu . Tak si ľahko postrážite, že máte jednotlivé typy potravín úplne oddelené. A vždy viete, kam siahnuť, keď potrebujete vytiahnuť chlieb či orechy. Zásuvková mraznička ETA je navyše vybavená režimom super mrazenia pre chvíle, kedy potrebujete naraz zamraziť väčšie množstvo potravín, a režim ECO naopak zoptimalizuje spotrebu.

Do krabičky alebo do vrecka?

Dôležité je, v čom jednotlivé potraviny mrazíte. Pokiaľ ich totiž uchovávate v nevhodných obaloch, môžete im ubrať na chuti a životnosti. Pokiaľ budete používať krabičky, najprv sa uistite, že sú vhodné do chladu. Vrecká potom umiestňujte dostatočne ďaleko od seba, aby k sebe neprimrzli. Vo všetkých nádobách, ktoré do mrazničky vložíte, by malo byť čo najmenej vzduchu.

U listových zelenín, ako je špenát sa vyplatí nechať ich zmraziť na tácke po listoch zvlášť. Až potom ich umiestnite do vrecka či vhodnej krabičky. Vďaka tomu nebudete mať pri rozmrazovaní veľkú zlepenú guľu. Nápoje ako je víno, káva či sirup môžete uchovávať v časti, kde sa tvorí ľad. Ľahko potom získate víno na varenie, ľadovú kávu či základ vychladenej šťavy. Nikdy nedávajte do mrazničky nápoje v sklenených fľašiach. Môžu totiž prasknúť. Pri šumivých nápojoch dokonca hrozí explózia.

Či už použijete vrecká alebo krabičky, vždy si ich popíšte. Na štítku by nemal chýbať názov toho, čo do mrazničky umiestňujete, dátum, kedy dávate potravinu zmraziť a gramáž. Pre ľahšiu orientáciu môžete tiež zaviesť farebný systém. Vďaka tomu budete ihneď vedieť, že v červených vreckách či krabičkách máte mäso, v zelených zeleninu a hnedých orechy.

Ako správne mraziť ovocie, zeleninu či mäso?

Už máme správnu mrazničku aj vhodné nádoby na uchovávanie. Môžeme sa teda pustiť do samotného zamrazovania potravín. A práve v tomto bode ľudia robia najčastejšie chyby. Veľakrát totiž mrazia intuitívne alebo podľa toho, čo ich v detstve naučili doma. Niektoré potraviny pritom môžete nesprávnym postupom úplne znehodnotiť. A rada surovín do mrazničky nepatrí vôbec.

Mražené ovoce

Ovocie

Väčšinu ovocia môžete bez obáv zamraziť. Pri teplote okolo -18 °C vám vydržia aj rok. V zime tak oceníte letný zber pri pečení alebo napr. do šťavy. Čím skôr ale ovocie z mrazničky zjete, tým lepšie. V mraze totiž rýchlejšie strácajú napríklad vitamín C.

Najviac sa do mrazu hodí bobuľové ovocie, ako sú ríbezle, čučoriedky, maliny. Čerešne, marhule či broskyne je vhodnejšie pred zamrazením odkôstkovať. Veľmi šťavnaté tropické ovocie, ako sú citróny, pomaranče či mandarínky si radšej behom roka kupujte čerstvé.

Zelenina

Pokiaľ vám tento rok vyrástlo veľa špenátu, hrášku či medvedieho cesnaku, určite si ich môžete zamraziť do zásoby. Koreňovú zeleninu, ako je mrkva či zeler je vhodné najprv očistiť a nakrájať na kocky. Väčšej šťavnatosti zeleniny dosiahnete, pokiaľ ich pred mrazením sparíte v horúcej vode, a potom rýchlo schladíte v studenej. Pokiaľ vám ale zostali uhorky, reďkovky alebo kaleráby, radšej z nich urobte šalát či nátierku. Do mrazničky nepatria ani varené zemiaky.

Pečivo

Nezjedli ste všetko pečivo a máte strach, že vám splesnivie? Pokojne ho zamrazte. Zmrazený chlieb či rožky, ktoré potom dáte na pár minút do rúry, budú chutiť ako práve upečené. V mrazničke ich ale neskladujte dlhšie ako dva mesiace.

Mäso a ryby

Mäso je lepšie si najprv naporciovať a mraziť ho po jednotlivých porciách. Pokiaľ máte zvyšky na polievku, zamrazte si ich zvlášť. Bežné mäso vám v mrazničke vydrží šesť až osem mesiacov. Pokiaľ mrazíte mleté, mali by ste ho spotrebovať do štyroch mesiacov. Nikdy ale mäso pred zamrazením nesoľte. Ryby zamrazujte čerstvé a očistené a spotrebujte najneskôr do štvrť roka.

Huby

Pokiaľ radi do rizota či polievky používate mrazené huby, najprv si ich povarte v slanej vode. Až po vysušení ich umiestnite do mrazničky. Zachovajú si väčšiu šťavnatosť.

Bylinky

Zamraziť môžete celé vetvičky či vňať. Pokiaľ si ich nasekáte, zmiešajte ich s trochou vody a umiestnite do výrobníka na ľad. Stačí vám potom do hotovej polievky vyklepnúť jednu či dve kocky.

Čo radšej do mrazničky nedávať

Do mrazničky nepatria potraviny s vysokým obsahom tuku. Okrem orechov preto vynechajte aj mliečne výrobky či kávu. Hoci sa hovorí, že káva vydrží v mrazničke dlho čerstvá a voňavá, odborníci pred tým varujú. Kávové zrná sú totiž pomerne tučné a chladom sa môžu znehodnotiť a stratiť svoju arómu.

Do mrazničky nepatria ani potraviny s vysokým obsahom vody a soli. Okrem zeleniny, ako je napríklad uhorka, nedávajte do mrazničky ani šunku a ďalšie údeniny. Mraziť by ste nemali ani prílohy, ako je ryža, kaša či varené zemiaky.

Celkovo sa ale mrazenia rozhodne báť nemusíte. Vedci totiž zistili, že pri správnom zamrazení potraviny strácajú iba minimum prospešných látok. V zime potom z mrazeného ovocia a zeleniny získate dokonca viac vitamínov než z toho dováženého, ktoré nestihne poriadne dozrieť. Tento rok v lete preto nezabudnite aspoň časť úrody schovať do mrazničky na zimu.

Základné pravidlá správneho mrazenia

  • Potraviny sa snažte zmraziť čo najrýchlejšie na čo najnižšiu teplotu. Rada mrazničiek už má dnes špeciálnu funkciu rýchleho zamrazenia.
  • To, čo rozmrazíte, už nikdy nevracajte späť do mrazničky.
  • Z vreciek a krabičiek sa snažte dostať čo najviac vzduchu. Vďaka tomu nebudete mať potraviny po rozmrazení suché.
  • Než jedlo umiestnite do mrazničky, nechajte ho najprv vychladnúť aspoň na izbovú teplotu.
  • Potraviny nenechávajte v mrazničke dlhšie ako rok. Radu z nich musíte spotrebovať ešte skôr.