Bezlepkové bagely
 Bezlepkova bagely_I 1_header.jpg)
Bagel je americká obdoba našich žemlí. Kto iný by vymyslel pečivo s otvorom uprostred, ktorým môže prepadnúť náplň? A preto sa natiera najrôznejšími nátierkami, dipmi či hummusom po obvode a obkladá tenkými plátkami lososa, syra, šunky, pečeného mäsa alebo zeleniny. Vyhrajte sa s jeho vrchnou stranou a posypte ho obľúbenými semienkami, makom či rascou.
Suroviny:
300 ml teplej vody
85 g masla
490 g bezlepkovej múky
24 g krupicového cukru
1 lyžička soli
7 g sušeného droždia
hladká bezlepková múka na posypanie dosky
štipka soli na ďalšie spracovanie
1 lyžica melasy alebo trstinového cukru
1 vajce
50 ml mlieka
sezam, mak, kmín, fenikel podľa chuti
pekáreň ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Do veľkej nádoby pekárne so strednými hnetacími hákmi nalejte vodu a postupne pridajte maslo, múku, cukor, soľ a nakoniec sušené droždie. Zapnite program 10 - Cesto. Po dokončení programu uložte cesto aspoň na 30 minút do chladničky stuhnúť.
- Vyklopte ho na pomúčenú dosku a ľahko prehnieťte. Vo veľkom hrnci uvarte vodu so štipkou soli a melasou či trstinovým cukrom.
- Cesto rozdeľte na osem rovnakých dielov. Vytvarujte z každého guľu, zatlačte ju naplocho, rukoväťou od varechy vytvorte uprostred otvor, navlečte bagel na varešku a niekoľkokrát ju zatočte, aby sa otvor uprostred zväčšil aspoň na 3 - 4 cm.
- Bagely opatrne vložte do vriacej vody a povarte ich z každej strany maximálne 1 minútu. Vyberte ich dierovanou naberačkou, nechajte odkvapkať a vyskladajte ich vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru rozohrejte na 200 °C. Vajce rozšľahajte v mlieku a potrite povrch všetkých bagelov. Posypte ich semienkami podľa chuti.
- Pečte v predhriatej rúre 20 – 25 minút do zlata. Pred podávaním nechajte krátko vychladnúť.