Celozrnné bagety s láskou pečené

Bageutte znamená vo francúzštine prútik alebo palica a podobný tvar sa postaral aj o názov typického francúzskeho pečiva. Vyskúšajte verziu s celozrnnou múkou, ktorá je oproti hladkej múke zdravšia, pretože obsahuje viac vitamínov a minerálnych látok. Vďaka žitnej múke sú hutnejšie a zároveň chrumkavejšie.
Suroviny:
440 ml vlažnej vody
250 g celozrnnej jemnej pšeničnej múky
185 g celozrnnej žitnej múky
2 lyžičky soli
2 lyžice chia semienok
3 lyžice slnečnicových semienok
3 lyžice ľanových semienok
1 lyžička sušeného droždia
hladká múka na posypanie dosky
pekáreň ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Do veľkej nádoby pekárne so strednými hnetacími hákmi nalejte vlažnú vodu, pridajte obe múky, soľ, všetky semienka a nakoniec droždie. Zapnite program 10 - Cesto.
- Hotové cesto vyklopte na pomúčenú dosku a zapracujte do neho hladkú múku tak, aby bolo hladké a nelepilo sa na dlani ani na doske. Rozdeľte ho na štyri rovnaké časti, z každej vytvarujte bagetu a vložte ju do formy na bagety.
- Nechajte ho kysnúť ešte zhruba 30 minút, až zväčší svoj objem a potom zapnite program 12 - Pečenie, čas nastavte na 40 minút, farba kôrky tmavá.
- Upečené bagety nechajte pred podávaním niekoľko minút vychladnúť.
Doporučené