Vianočka

1 väčšia vianočka alebo 2 menšie
95 minút + kysnutie
Čo by to boli za Vianoce bez vianočky, tradičného pečiva plného symbolov? Kysnuté cesto má domu zaistiť bohatstvo a plodnosť tým, ako samo kysne, spletené vrkoče predstavujú stabilitu a pevné vzťahy. Kedysi sa pieklo toľko vianočiek, koľko mala domácnosť členov, dnes väčšine ľudí stačí jedna – na raňajky alebo ako sladkosť po Štedrom večeri. Ak si chcete ušetriť prácu a čas a netrváte na splietaní, máme pre vás skvelý tip. Skúste vianočku upiecť v domácej pekárni. Stačí nasypať všetky suroviny do nádoby a za 3,5 hodiny vytiahnete sladký bochník.
Suroviny:
200 g polohrubej múky
300 g hladkej múky
50 g krupicového cukru
30 g čerstvého droždia
3 žĺtky
200 ml smotany na varenie
100 g masla
80 g hrozienok
4 lyžice rumu
strúhaná kôra z 1 citrónu
1 vrecko vanilkového cukru
štipka mletého muškátového oriešku
soľ
100 g mandlí
1 vajce na potrenie
Postup:
1. Hrozienka sparte vriacou vodou, zlejte ju a zalejte ich rumom. Nechajte odležať.
2. Smotanu mierne zahrejte, aby bola vlažná. Odlejte dve tretiny a rozšľahajte v nich žĺtky, do zvyšnej smotany rozdrobte droždie, oslaďte ho, premiešajte a nechajte vzísť kvások. Za cca 10 minút bude kvások pripravený.
3. Do misy preosejte obe múky, osoľte ich, vmiešajte vanilkový cukor, strúhanú citrónovú kôru, muškátový oriešok a rozkrájajte navrch maslo. Vlejte kvások a smotanu so žĺtkami a vsypte hrozienka. Vypracujte hladké nelepivé cesto, dobre to ide hnetacím hákom v kuchynskom robote Gratus. Alebo môžete použiť domácu pekáreň – do nádoby s hnetacími hákmi vlejte najskôr tekuté a potom vsypte zvyšné suroviny a zapnite program cesto. Použiť môžete aj program 5–Toustový, veľkosť 1 000 g, farba kôrky stredná. Po zvukovom signáli prisypte hrozienka aj mandle a upečte.
4. Vypracované nelepivé cesto poprášte múkou a nechajte zhruba 1 hodinu na teplom mieste kysnúť, až kým zdvojnásobí svoj objem.
5. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú plochu, rozdeľte na deväť rovnakých kúskov a z každého vyváľajte rovnako dlhý pruh. Zo štyroch spleťte základňu vianočky, potom spleťte vrkoč z troch a nakoniec z dvoch a poskladajte jednotlivé poschodia na seba na plech vyložený papierom na pečenie. Vianočku prepichnite na oboch koncoch špajľou, aby sa pri pečení nezosunula a nechajte ju 15 minút kysnúť. Trúbu predhrejte na 170 °C.
6. Vianočku potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami. Vložte do vyhriatej trúby a pečte 20 minút, potom znížte teplotu na 160 °C a dopečte dozlata, zhruba 20–30 minút. Vianočka je hotová, akonáhle je vytiahnutá špajľa suchá. Pokiaľ príliš rýchlo tmavne, zakryte ju alobalom.