Vianočka

Vianočka

 

1 väčšia vianočka alebo 2 menšie

 

95 minút + kysnutie

Čo by to bolo za Vianoce bez vianočky, tradičného pečiva plného symbolov? Kysnuté cesto má domu zaistiť bohatstvo a plodnosť tým, ako samo kysne, spletené vrkoče predstavujú stabilitu a pevné vzťahy. Skôr sa pieklo toľko vianočiek, koľko mala domácnosť členov, dnes väčšine ľudí stačí jedna – na raňajky alebo ako dezert po večeri na Štedrý deň. Pokiaľ netrváte na splietaní, upečte ju v domácej pekárni, stačí do nádoby nasypať všetky suroviny a za 3,5 hodiny vytiahnete bochník vianočky. 

Suroviny:

80 g hrozienok

4 lyžice rumu 

200 ml smotany na varenie

3 žĺtky

30 g čerstvého droždia

50 g krupicového cukru

200 g polohrubej múky

300 g hladkej múky

soľ 

1 vrecko vanilkového cukru

strúhaná kôra z 1 citrónu

štipka mletého muškátového oriešku

100 g masla

1 vajce na potrenie

100 g mandlí

hladká múka na pomúčenie

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom hnetací hák

pekáreň ETA Duplica Vital Plus

špajle

alobal 

Postup:

1. Hrozienka sparte vriacou vodou, zlejte ju a zalejte ich rumom. Nechajte odležať. 

 

2. Smotanu mierne zahrejte, aby bola vlažná. Odlejte dve tretiny a rozšľahajte v nich žĺtky, do zvyšnej smotany rozdrobte droždie, oslaďte ho, premiešajte a nechajte vzísť kvások. Trvá to zhruba 10 minút. 

 

3. Do misy preosejte obe múky, osoľte ich, vmiešajte vanilkový cukor, strúhanú citrónovú kôru, muškátový oriešok a rozkrájajte navrch maslo. Vlejte kvások a smotanu so žĺtkami a vsypte hrozienka. Vypracujte hladké nelepivé cesto, dobre to ide hnetacím hákom v kuchynskom robote Gratus. Alebo môžete použiť domácu pekáreň – do nádoby s hnetacími hákmi vlejte najskôr tekuté a potom vsypte zvyšné suroviny a zapnite program cesto. Použiť môžete aj program 5–Toustový, veľkosť 1 000 g, farba kôrky stredná. Po zvukovom signáli prisypte hrozienka aj mandle a upečte. 

 

4. Vypracované nelepivé cesto poprášte múkou a nechajte zhruba 1 hodinu na teplom mieste kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem. 

 

5. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú plochu, rozdeľte na deväť rovnakých kúskov a z každého vyváľajte rovnako dlhý pruh. Zo štyroch spleťte základňu vianočky, potom spleťte vrkoč z troch a nakoniec z dvoch a poskladajte jednotlivé poschodia na seba na plech vyložený papierom na pečenie. Vianočku prepichnite na oboch koncoch špajľou, aby sa pri pečení nezosunula a nechajte ju 15 minút kysnúť. Trúbu predhrejte na 170 °C. 

 

6. Vianočku potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami. Vložte do vyhriatej trúby a pečte 20 minút, potom znížte teplotu na 160 °C a dopečte dozlata, zhruba 20–30 minút. Vianočka je hotová, akonáhle je vytiahnutá špajľa suchá. Pokiaľ príliš rýchle tmavne, zakryte ju alobalom.