Boloňské lasagne

Boloňské lasagne

 

8 porcií

 

170 minút

Zapečené pláty cestovín s mletým mäsom, hustým bešamelom a do zlata upečenou chrumkavou vrstvou parmezánu preslávil po celom svete animovaný hrdzavý kocúr Garfield, ale nemusel sa príliš snažiť – sýte a zároveň ľahké cestoviny milujú snáď všetci a v Taliansku je to jediné cestovinové jedlo, ktoré nájdete medzi hlavnými chodmi. Za tu trochu námahy to rozhodne stojí!

Suroviny:

Cestoviny:
500 g lasagní
100 g parmezánu

Mäso:
3 lyžice olivového oleja
500 g szmesi mletého hovädzieho a bravčového mäsa
2 mrkvy
3 stopkové zelery
1 cibuľa
200 ml suchého červeného vína
3 lyžice paradajkového pretlaku
400 g konzervovaných drvených paradajok
1 bobkový list
štipka strúhaného muškátového oriešku
150 ml mlieka
soľ a čerstvo namleté korenie

Bešamel:
75 g masla

75 g hladkej múky
500 ml mlieka
strúhaný muškátový oriešok podľa chuti
soľ a čerstvo namleté korenie

ETA Pečenka
panvica
rajnica

Postup:

1. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja a opečte na ňom mäso dohneda. Neustále miešajte a oddeľujte od seba jednotlivé kúsky. Akonáhle sa mäso začne ľahko prichytávať, preložte ho do taniera.

2. Mrkvu olúpte a nastrúhajte nahrubo. Stopkový zeler nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Panvicu očistite, pridajte 1 lyžicu oleja a opečte pripravenú zeleninu do zlata. Vráťte k nej mäso a podlejte ho vínom. Nechajte vypariť alkohol, pridajte paradajkový pretlak a 2 minúty restujte. Nakoniec primiešajte drvené paradajky a zmes prelejte do nádoby pečenky. Pridajte korenie a za občasného premiešania duste zhruba 1 ¼ hodiny. Prilejte mlieko, osoľte, okoreňte a varte ešte 15 minút.

3. Medzitým v rajnici rozohrejte maslo a zasypte ho múkou. Za stáleho miešania opekajte 2–3 minúty do zlata. Postupne prilievajte mlieko a neustále miešajte, aby nevznikli hrudky. Ochuťte muškátovým orieškom a soľou a za občasného miešania povarte do zhustnutia zhruba 20 minút.

4. Cestoviny pripravte podľa návodu na obalu – obvykle sa musia povariť 1 minútu vo vriacej osolenej vode.

5. Väčšinu omáčky prelejte z pečenky do panvice, ponechajte iba trochu na dne. Steny pečenky očistite stierkou. Celú plochu nádoby vyskladajte cestovinami. Zalejte vrstvou bešamelu, zakryte cestovinami a zalejte trochou mäsovej zmesi. Rovnakým spôsobom striedajte vrstvy pokiaľ nespotrebujete všetky suroviny. Na záver prelejte bešamelom.

6. 6. Pečte 20 minút. Posypte strúhaným syrom a pečte ešte 15 minút do zlata. Nechajte chvíľku vychladnúť a podávajte.