Musaka

Musaka

 

5 porcií

 

120 minút

Ochutnajte kúzlo pravého Balkánu. Musaka je tradičný grécky pokrm, ktorý obsahuje predovšetkým mleté mäso, škoricu, baklažán a paradajky. Jeho príprava je síce časovo náročnejšia, ale ak použijete kvalitné suroviny výsledok bude stáť zaručene za to. Musaku môžete piecť v jednej veľkej forme alebo v niekoľkých menších mištičkách tak, aby mal každý svoj zapečený mäsovo-zeleninový nákyp. Podávať ju môžete samotnú alebo s bielym chlebom či tzatziki.

Suroviny:

Musaka:

1 baklažán

soľ a čerstvo namleté korenie

6 zemiakov

2 cukety

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

½ lyžičky mletej škorice

4 lyžice olivového oleja

500 g mletého hovädzieho mäsa

100 g paradajkového pretlaku

400 g konzervovaných drvených paradajok

125 ml suchého červeného vína

1 bobkový list

štipka drveného nového korenia

 

Bešamel:

100 g masla

75 g hladkej múky

1 l mlieka

štipka soli

štipka muškátového oriešku

 

ETA Pečenka s grilovacou mriežkou

panvica

rajnica

Postup:

1. Baklažán nakrájajte na tenké plátky, ľahko ich posoľte a nechajte vypotiť prebytočnú vodu zhruba 30 minút.

 

2. Medzitým olúpte zemiaky a nakrájajte ich zhruba na 0,5 cm silné plátky. Cuketu nakrájajte na tenšie plátky približne 0,3 cm. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak olúpte.

 

3. Baklažán osušte papierovou utierkou, presuňte do misky, pridajte zemiaky a cuketu, posypte škoricou, zľahka osoľte a premiešajte s 2 lyžicami oleja. Do pečenky vložte grilovaciu mriežku, na ňu naskladajte zeleninu a zapekajte pokiaľ ľahko nechytí farbu do zlata, zhruba 7–10 minút. Spoločne s mriežkou vyberte zeleninu z pečenky a nechajte mierne vychladnúť.

 

4. Medzitým v panvici rozohrejte zvyšný olej a opekajte na ňom cibuľu zhruba 5 minút. Prelisujte cesnak, pridajte mleté mäso a za stáleho miešania ho postupne od seba oddeľujte. Akonáhle pustí šťavu, nechajte ho pár minút dusiť, zamiešajte paradajkový pretlak a opekajte 3 minúty. Prilejte paradajky a víno, okoreňte bobkovým listom a novým korením a varte za občasného premiešania na miernom stupni zhruba 20 minút.

 

5. Medzitým si v rajnici rozpustite maslo, opražte na ňom múku ako pri príprave zápražky a akonáhle chytí farbu do zlata, pozvoľna prilievajte mlieko a stále miešajte, aby nevznikli hrudky. Bešamel ochuťte soľou a muškátovým orieškom a na strednom stupni povarte za občasného premiešania zhruba 20 minút kým nezhustne.

6.​​​​​​ Do nádoby pečenky navrstvite postupne opečené zemiaky, cuketu, baklažán a mäsovú zmes. Okoreňte podľa chuti, prelejte bešamelom a pečte zhruba 25–30 minút až povrch nechytí farbu do zlata. Pokiaľ by ste chceli musaku pripraviť v rúre, navrstvite všetky suroviny do pekáča a pečte zhruba o 10 minút dlhšie v rúre predhriatej na 180 °C.