Polievka z červenej repy – Boršč

Polievka z červenej repy – Boršč

 

6 porcií

 

210 minút

Ruský pôvod táto hutná polievka nezaprie. Kombinácia červenej repy, kapusty a hovädzieho mäsa u nás nie je tak obvyklá, ale na nehostinnom severe to boli jedny z mála dostupných surovín od jesene do jari, ktoré dodali vitamíny a tiež silu odolávať nepriaznivému počasiu. Schválne to počas sychravého dňa vyskúšajte. Rozžiari ho už svojou farbou, jej intenzitu môžete meniť kyslou smotanou, ktorá polievke dodá typicky kyslú chuť.

Suroviny:

500 g hovädzieho mäsa (hovädzie predné)

2 bobkové listy

5 guličiek čierneho korenia

2 l vody

3 červené repy

1 mrkva

¼ zeleru

1 petržlen

1 cibuľa

4 paradajky

150 g bielej kapusty

soľ a čerstvo mleté korenie

krupicový cukor

vínny ocot

kyslá smotana na podávanie

 

ETA Pečenka

rajnica

cedidlo

Postup:

1. Mäso umyte a vložte do pečenky. Pridajte bobkový list a guličky korenia a zalejte vodou. Varte zhruba 90 minút.

 

2. Medzitým olúpte zeleninu. Šupku paradajok narežte do kríža, sparte je vriacou vodou, schlaďte a olúpte. Repu, mrkvu, zeler a petržlen nakrájajte na kocky, cibuľu nadrobno a paradajky nahrubo. Bielu kapustu nastrúhajte na tenké prúžky.

 

3. Mrkvu, zeler, petržlen a cibuľu pridajte k mäsu, ľahko osoľte a ešte 20 minút povarte.

 

4. Repu vložte do rajnice. Vývar z pečenky sceďte a časťou zalejte repu tak, aby bola ponorená. Priklopte ju a uvarte na miernom stupni do zmäknutia. Zvyšný vývar uschovajte.

5. Korenie z vývaru vyhoďte, zo zeleniny vyberte pekné kúsky do polievky. Mäso natrhajte na menšie kúsky a pokrájajte na veľkosť sústa.

6. Pečenku vypláchnite a vložte do nej uvarené mäso. Pridajte vybranú koreňovú zeleninu, uvarenú repu aj so zvyšnou tekutinou, kapustu a paradajky. Prilejte zvyšný vývar a zhruba 20 minút povarte. Na záver dochuťte soľou, korením, cukrom a vínnym octom. Podávajte s kopčekom kyslej smotany.