Rybacia polievka Halaszlé

2 porcie
55 minút
Pod krkolomným názvom sa ukrýva hutná rybacia polievka spravidla z niekoľkých druhov rýb. Pokiaľ sa rozhodnete pripraviť Halaszlé z kapra, rozhodne použite aj žľazu a ikry. Dodajú polievke výraznejšiu chuť. Mletá červená paprika a cibuľa sú neoddeliteľnou súčasťou maďarskej kuchyne, a tak nechýba ani v tomto recepte. K jej zaujímavej chuti sa budete radi vracať po celý rok.
Suroviny:
2 cibule
2 svetlé zelené papriky
2 červené papriky
2 zemiaky
350 g rybacích filiet
2 lyžice rastlinného oleja
2 strúčiky cesnaku
400 g konzervovaných drvených paradajok
150 ml bieleho vína
1 lyžica sladkej mletej papriky
½ lyžičky mletej údenej papriky
štipka mletej pálivej papriky podľa chuti
500 ml rybacieho vývaru
soľ a čerstvo namleté korenie
1 hrsť čerstvých byliniek na ozdobu
ETA Pečenka
Postup:
1. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Papriky zbavte jadierok a nakrájajte na tenké rezančeky dlhé zhruba 2 cm. Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Filety nakrájajte na veľkosť sústa.
2. V nádobe pečenky rozohrejte olej a opekajte cibuľu a papriky 3–5 minút. Pridajte pretlačený cesnak a opekajte ďalšie 2 minúty, vlejte paradajky a víno, zaprášte sladkou a údenou paprikou (podľa chuti môžete prisypať aj štipku pálivej papriky) a premiešajte. Nechajte dusiť 10 minút.
3. Pridajte zemiaky, rybu a rybací vývar a varte domäkka zhruba 20 minút. Osoľte, okoreňte a ozdobte bylinkami podľa chuti.