Bylinné čaje

Bylinné čaje

 

1 porcie

 

25 minút

Babky korenárky liečili v minulosti bylinnými čajmi väčšinu neduhov. Správna kombinácia sušených alebo čerstvých bylín dokázala zázraky pred dvoma stovkami rokov a aj teraz. Dôležité je používať čisté bylinky – z lúk, záhrady alebo z lesa ďaleko od ciest alebo hnojených polí. Zbierajte ich v ich najlepšej kondícii a okamžite usušte – väčšina bylín dáva pred priamym slnečným svetlom prednosť stabilnej teplote okolo 40 °C a jemnej cirkulácii vzduchu. Predtým boli na sieťach alebo zviazané nad pecou, dnes toto prostredie zaisťuje sušička ETA Vital Air II

Čaj na nervy

Pokiaľ máte často „nervy“, pripravte si túto zmes, keď budete v kľude, a potom ju iba rýchlo zalejte horúcou vodou.

Suroviny:

 

1 lyžica sušeného valeriána lekárskeho 
1 lyžica sušenej vňate srdcovníka
1 lyžica sušeného ľubovníka bodkovaného
1 lyžica sušených kvetov čiernej bazy
1 lyžica sušenej vňate materinej dúšky
1 lyžička sušenej medovky
1 lyžička sušeného chmeľu
1 lyžička sušeného koreňa alebo plodov archangeliky
1 lyžička sušenej kapsičky pastierskej
500 ml vody

Postup:

1. Bylinky nasypte do čajovej kanvice, premiešajte, zalejte vriacou vodou a nechajte 20 minút lúhovať.

2. Sceďte a pomaly popíjajte.

Čaj proti kašĺu

Bazový kvet dokáže znižovať teplotu a uľaviť od kašľa. Lipa účinkuje podobne a ich kombinácia je ideálna. Pri silnejšom kašli pridajte do nálevu sušenú mätu priepornú.

Suroviny:

 

1 lyžička sušených kvetov lipy
1 lyžička sušených kvietkov divozela veľkokvetého
1 lyžička sušeného tymianu
1 lyžička sušenej materinej dúšky
1 lyžička sušených listov alebo kvetov podbeľa
1 lyžička sušených kvetov čiernej bazy
500 ml vody

Postup:

1. Bylinky nasypte do čajovej kanvice, premiešajte a zalejte vriacou vodou. Nechajte 20 minút lúhovať.

2. Sceďte a nálev kloktajte či pite.

Čaj na trávenie

Keď sa prejete, necítite sa dobre a je vám ťažko, voňavý bylinný čaj vám pomôže. Pre rýchle trávenie pite pripravený scedený nálev, pri menších problémoch ho zrieďte vodou v pomere 1:6.

Suroviny:

1 lyžička sušeného zemežlča
1 lyžička mletého sušeného koreňa púpavy
1 lyžička sušených listov púpavy
1 lyžička sušenej žihľavovej vňate
1 lyžička sušených lístkov mäty
500 ml vody

Postup:

1. Bylinky nasypte do čajovej kanvice, premiešajte a zalejte vriacou vodou. Nechajte 20 minút lúhovať.

2. Sceďte a nálev kloktajte či pite.