Praktický manuál pre spracovanie a skladovanie byliniek

Praktický manuál pre spracovanie a skladovanie byliniek

Ich typická vôňa a dochucovacie schopnosti robia z byliniek neoddeliteľnú súčasť kuchyne každého gurmána. Bylinky využijete aj pri drobných zdravotných ťažkostiach a pri výrobe domácej kozmetiky. Zistite, ako bylinky správne skladovať, aby ste ich mohli v kuchyni používať po celý rok.

Rovnako ako majú bylinky rozdielne chute, tak aj ich doporučené spracovanie a skladovanie sa líši. Niektoré bylinky, ako je pamajorán, tymian, rozmarín, majoránka alebo šalvia, získajú intenzívnejšiu arómu, pokiaľ ich usušíte. Opakom je medovka, mäta a bazalka, ktoré vôňu naopak sušením stratia.

Nech už zvolíte akýkoľvek typ spracovania, vždy po odtrhnutí zbavte bylinky nežiadúcich listov a vetvičiek a skontrolujte spodnú stranu listu, na ktorej sa radi usadzujú larvy. Pre prenos domov využite skôr papierové či látkové vrecká než tie igelitové, kde by sa byliny mohli zapariť. Následne bylinky môžete zamraziť, usušiť, dať do vody alebo naložiť, aby vám dlhšie vydržali.

 

Správne usušené bylinky šuchocú

Najčastejším spôsobom spracovania byliniek je sušenie. Bylinky môžete sušiť vonku v tieni alebo aj vo vnútri na stole či v drevených debničkách. Rozložte bylinky na noviny, papier alebo plátno, ktoré pohltí prebytočnú vlhkosť, na dobre vetranom, avšak nie vlhkom mieste. Sušením na tmavom mieste docielite tmavšie farby listov byliniek. Pre rovnomerné usušenie bylinky denne obracajte.

Správne usušené bylinky poznáte podľa toho, že budú šuchotať a budú sa odlamovať stonky. Ďalším spôsobom sušenia je zviazanie byliniek do zväzkov a ich zavesenie. Pokiaľ chcete dobu sušenia byliniek urýchliť, dobre poslúži aj trúba alebo sušička. V sušičke ETA Vital Air stačí nastaviť doporučenú teplotu a čas a bylinky párkrát skontrolovať. Dĺžka sušenia záleží na vlhkosti okolitého vzduchu, obsahu vody v bylinkách aj ich druhu.


 

Skladujte v papierových vreckách či vo fľašiach

 

Usušené bylinky vložte zvlášť podľa druhu do papierových vreciek a tie uzavrite do fliaš či plechoviek. Ideálnou nádobou na uchovávanie sú čisté vzduchotesné fľaše, vďaka ktorým bylinky neprijmú žiadny pach z okolia, neohrozí ich ani prach či hmyz. Pokiaľ fľaše umiestnite na tmavé suché miesto so stabilnou teplotou, vydržia vám bylinky až 2 roky.
 


Mraziť môžete vo formičkách na ľad, ale aj bez vody

Rýchlejším, a napriek tomu veľmi účinným spôsobom skladovania byliniek, je zmrazenie. To môžete previesť buď na sucho nebo vo vode. Zmrznuté bylinky vydržia až pol roku. Ideálnou bylinkou na zamrazenie je bazalka, ktorá si oproti sušeniu udrží farbu aj arómu. Ďalej sa odporúča mraziť kôpor, pažítku, mätu alebo petržlen. Výhodou pri zamrazovaní byliniek je aj to, že si predom môžete namiešať rôzne druhy byliniek a pripraviť si napríklad bylinkovú zmes do polievok.

Čerstvé bylinky opláchnite a následne otrepte nad utierkou. Po malých zväzkoch ich bez vody, teda na sucho, vložte do mraziacich vreciek či nádob a uložte ich do mrazničky. Vytiahnite vždy len také množstvo, ktoré budete skutočne potrebovať, znovu zmrazované bylinky by inak stratili vôňu a chuť.

Na mrazenie vo vode využite formičky na ľad. Bylinky umyte, nasekajte a vložte do formičiek. Zalejte ich vodou a uložte do mrazničky. Po dvoch dňoch sú pripravené k použitiu.
 


 

Krátkodobé uskladnenie v chladničke

Pokiaľ nedáte dopustiť na chuť čerstvých byliniek, ponorte stonky do pohára s trochou vody a umiestnite ich do chladničky. Vodu denne vymieňajte a v prípade potreby ustrihávajte stonky, ktoré by začali hniť. Takto predĺžite čerstvosť byliniek na celý týždeň. Pokiaľ nemáte dostatok miesta v chladničke, môžete bylinky zabaliť do navlhčenej papierovej utierky. Osviežujte ich čerstvou vodou zhruba každé dva dni, baličky s bylinkami môžete naskladať na sebe, v chladničke vydržia v peknej kondícii 1–2 týždne.

 

Nakladanie do octu či oleja

Bylinky možno uchovať aj menej tradičným spôsobom. Vyrobte si z nich vlastný ochutený olej alebo ocot. Stačí nechať tekutinu pár týždňov uležať, precediť a potom ju hneď používať v teplej aj studenej kuchyni. Sušenými bylinkami môžete tiež ochutiť soľ, nasekajte ich nadrobno a premiešajte s hrubšou soľou.