Celozrnný mazanec

Celozrnný mazanec

1 kus

80 + 55 minút

Mazanec má byť vláčny a nadýchaný, ako jarný vánok. Pokiaľ ste presvedčení, že sa to s použitím celozrnnej múky nemôže podariť, vyskúšajte recept podľa Fitrecepty.info a nechajte sa vyviesť z omylu. Zdravšia verzia tradičného mazanca so zvýšeným obsahom vlákniny prevonia vašu kuchyňu nielen na Veľkú noc.

 

Suroviny:

200 ml vlažného mlieka
30 g čerstvého droždia
3 lyžice tekutého medu
100 g jemne mletých ovsených vločiek
200 g celozrnnej špaldovej múky
štipka soli
2 žĺtka a 1 bielok
1 lyžička citrónovej kôry
60 ml kokosového oleja
100 g hrozienok
50 g plátkov mandlí na posypanie

Postup:

  1. . Najprv si pripravte kvások. Vo vlažnom (pozor, nie horúcom) mlieku rozmiešajte med a rozdrobené droždie. Zamiešajte, prikryte čistou utierkou alebo obrúskom a nechajte chvíľu postáť.

  2. Hrozienka zalejte vriacou vodou a nechajte ich nasiaknuť.

  3. V mise kuchynského robota zmiešajte múku, vločky a soľ. Pridajte kvások, dva žĺtky a citrónovú kôru a pomocou hnetacieho háku vypracujte hladké cesto.

  4. Po asi 5 minútach hnietenia pridajte tiež kokosový olej a zliate hrozienka. V hnetení potom pokračujte ďalších 5 minút.

  5. Následne cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste asi hodinu kysnúť.

  6. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a premieste rukami. Vytvorte súmerný bochník a premiestnite ho na plech vyložený papierom na pečenie. Stred bochníka môžete nožnicami nastrihnúť do kríža, jeho povrch potom potrite rozšľahaným bielkom a posypte plátkami mandlí.

  7. Mazanec vložte do rúry predhriatej na 165 – 175 °C a pečte asi 40 – 45 minút. Či je cesto upečené aj vnútri radšej overte špajdľou.

 

Celozrnný mazanec

Prevzaté z Fitrecepty.info.