Veľkonočný veniec

Veľkonočný veniec

1 veniec

 

60 minút + 100 minút kysnutie

 

Ak niečo na veľkonočnom stole nesmie chýbať, tak je to bez pochyby mazanec a veľkonočná plnka. Keď už však budete mať prácu s kysnutým cestom v malíčku, vyskúšajte aj tento efektný veniec podľa cukrárky Tamary Adamčíkovej zo zlínskej Bistrotéky Valachy. Rovnako ako ona potom prenechajte hnetenie cesta na výkonný kuchynský robot. 

 

Suroviny:

450 g hladkej múky  
135 g mlieka
100 g cukru krupice  
10 g vanilkového cukru  
8 g soli  
30 g hrozienok 
135 g masla  
30 g droždia  
30 ml rumu  
2 menšie vajíčka
citronová kôra z polovice citróna  
plátky mandlí na posypanie  
vajce na potretie

 Postup:

  1. Droždie rozdrobte do vlažného mlieka, pridajte cukor a nechajte vzísť kvások.    

  2. Do misy multifunkčného robota Gratus preosejte múku, pridajte vajce, maslo, soľ a kvások a pomocou hnetacej metly vypracujte hladké cesto. Misu prikryte čistou utierkou a cesto nechajte 30 minút kysnúť.    

  3. Potom opatrne vmiešajte hrozienka namočené v rume (vrátane rumu) a nechajte kysnúť ďalších 40 minút.   

  4. Cesto rozdeľte na tri časti, vyvaľkajte z nich rovnomerné valčeky a upleťte vrkoč. Stočte ho do tvaru venca a opatrne premiestnite na plech. Tam mu doprajte ďalších 30 minút kysnutia.   

  5. Pripravený veniec potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte plátkami mandlí a vložte do rúry predhriatej na 165 °C a pečte 45 minút.   

ETA TIP: Po upečení veniec polejte rozvareným džemom s jednou lyžicou vody a ozdobte podľa fantázie.

Veľkonočný veniec