Veľkonočný veniec

Ak niečo na veľkonočnom stole nesmie chýbať, tak je to bez pochyby mazanec a veľkonočná plnka. Keď už však budete mať prácu s kysnutým cestom v malíčku, vyskúšajte aj tento efektný veniec podľa cukrárky Tamary Adamčíkovej zo zlínskej Bistrotéky Valachy. Rovnako ako ona potom prenechajte hnetenie cesta na výkonný kuchynský robot.
Suroviny:
450 g hladkej múky
135 g mlieka
100 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
8 g soli
30 g hrozienok
135 g masla
30 g droždia
30 ml rumu
2 menšie vajíčka
citronová kôra z polovice citróna
plátky mandlí na posypanie
vajce na potretie
Postup:
- Droždie rozdrobte do vlažného mlieka, pridajte cukor a nechajte vzísť kvások.
- Do misy multifunkčného robota Gratus preosejte múku, pridajte vajce, maslo, soľ a kvások a pomocou hnetacej metly vypracujte hladké cesto. Misu prikryte čistou utierkou a cesto nechajte 30 minút kysnúť.
- Potom opatrne vmiešajte hrozienka namočené v rume (vrátane rumu) a nechajte kysnúť ďalších 40 minút.
- Cesto rozdeľte na tri časti, vyvaľkajte z nich rovnomerné valčeky a upleťte vrkoč. Stočte ho do tvaru venca a opatrne premiestnite na plech. Tam mu doprajte ďalších 30 minút kysnutia.
- Pripravený veniec potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte plátkami mandlí a vložte do rúry predhriatej na 165 °C a pečte 45 minút.
ETA TIP: Po upečení veniec polejte rozvareným džemom s jednou lyžicou vody a ozdobte podľa fantázie.