Cibuľový koláč (Fränkischer Zwiebelkuchen)

Cibuľový koláč (Fränkischer Zwiebelkuchen)

 

8 porcií

 

100 minút + odležania

Nemecký slaný koláč nechýba u našich západných susedov na žiadnej slávnostnej udalosti, dokonca sa podáva aj na svadbách. Pečením cibule sa nádherne sfarbí do zlata a zosladne, jej štipľavá aróma zmizne a pri vášnivom bozku nehrozí faux pas. Recept si každý upravuje podľa svojej chute, základ však zostáva – žltá cibuľa, slanina, kyslá smotana a výrazný syr. Zwiebelkuchen nádherne prevonia vašu kuchyňu a podávať ho môžete teplý aj studený. Pokiaľ náhodou zostane, môžete si ho zabaliť so sebou do práce na obed. Hodí sa aj na piknik.

Suroviny:

Cesto:

150 g hladkej múky

120 g masla

štipka soli

štipka práškového cukru

4 lyžice ľadovej vody

2 lyžice zeleninového vývaru

 

Náplň:

3 cibule

150 g slaniny

štipka rasce

štipka mletého čierneho korenia

štipka mletého muškátového oriešku

2 vetvičky tymianu

450 g tučnej kyslej smotany

3 vajcia

60 g syra typu ementál alebo gruyère

 

robot ETA Gratus s hnetacím hákom

valček

panvica

potravinárska fólia

papier na pečenie

1 hrsť suchých fazúľ

Postup:

1. Do misy robota preosejte múku, nakrájajte maslo, osoľte, pridajte cukor, vodu a vývar. Pomocou hnetacieho háka vypracujte hladké cesto. Pokiaľ nemáte robot, zapracujte najprv maslo do múky pomocou noža, až kým zmes začne pripomínať odrobinky, pridajte zvyšné suroviny a rýchlo uhneťte hladké pružné cesto. Vytvarujte z neho guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a uložte do chladničky aspoň na 1 hodinu.

2. Odpočinuté cesto vyváľajte do tvaru štvorca, ktorého strany sú zhruba o 3 cm dlhšie ako dno pečenky. Cesto preneste na papier na pečenie a vložte do pečenky. Prepichnite ho na niekoľkých miestach vidličkou, aby sa pri pečení nenafukovalo. Zakryte druhým papierom na pečenie a posypte suchými fazuľami. Dajte na 10 minút zapiecť, papier s fazuľami odstráňte a pečte ešte 10 minút.

3. Cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké kolieska. Slaninu nakrájajte na drobné kocky a pozvoľna opečte na panvici pokiaľ sa neuvoľní trocha tuku. Pridajte cibuľu a restujte ju ľahko do zlata. Zmes presuňte do misky, pridajte všetky korenia, tymian, smotanu, vajce a strúhaný syr a dôkladne premiešajte.

4. Náplň nalejte na cesto do pečenky a pečte zhruba 35 minút, až sa na okrajoch spevní a uprostred získa konzistenciu pudingu. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.