Cibuľový koláč (Fränkischer Zwiebelkuchen)

Cibuľový koláč (Fränkischer Zwiebelkuchen)

 

8 porcií

 

100 minút + odležanie cesta

V Nemecku nesmie tento slaný koláč chýbať na žiadnej slávnostnej udalosti, dokonca sa podáva aj na svadbách. Pečením sa cibuľa nádherne sfarbí do zlata a zosladne. Jej štipľavá aróma zmizne a faux pas nehrozí ani pri vášnivom bozku. Recept si každý upravuje podľa svojej chute, základ však zostáva – žltá cibuľa, slanina, kyslá smotana a výrazný syr. Zwiebelkuchen nádherne prevonia vašu kuchyňu a podávať ho môžete teplý aj studený. Ak ho náhodou nezjete celý naraz, šikovne si ho zabalíte so sebou do práce na obed. Hodí sa aj na piknik.

Suroviny:

Cesto:
150 g hladkej múky
120 g masla
4 lyžice ľadovej vody
2 lyžice zeleninového vývaru
štipka práškového cukru
štipka soli

Náplň:
3 cibule
150 g slaniny
450 g tučnej kyslej smotany
3 vajcia
60 g syra typu ementál alebo gruyère
2 vetvičky tymianu
štipka rasce, čierneho korenia a muškátového orieška

Postup:

1. Do misy robota preosejte múku, nakrájajte maslo, osoľte, pridajte cukor, vodu a vývar. Pomocou hnetacieho háka vypracujte hladké cesto. Pokiaľ nemáte robot, zapracujte najprv maslo do múky, až kým zmes nezačne pripomínať mrveničku, pridajte zvyšné suroviny a rýchlo uhneťte hladké pružné cesto. Vytvarujte z neho guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a uložte do chladničky aspoň na 1 hodinu.

2. Odpočinuté cesto vyváľajte do tvaru štvorca tak, aby strany boli zhruba o 3 cm dlhšie ako dno Pečenky. Cesto preneste na papier na pečenie a vložte do Pečenky. Prepichnite ho na niekoľkých miestach vidličkou, aby sa pri pečení nenafukovalo. Zakryte druhým papierom na pečenie a posypte suchou strukovinou alebo obilninou. Dajte na 10 minút zapiecť, papier so strukovinou odstráňte a pečte ešte 10 minút.

3. Cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké kolieska. Slaninu nakrájajte na drobné kocky a pozvoľna opečte na panvici kým sa neuvoľní trocha tuku. Pridajte cibuľu a restujte ju ľahko do zlata. Zmes presuňte do misky, pridajte všetky korenia, tymian, smotanu, vajce a strúhaný syr a dôkladne premiešajte.

4. Náplň nalejte na cesto do Pečenky a pečte zhruba 35 minút, až sa na okrajoch spevní a uprostred získa konzistenciu pudingu. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.