Špargľový quiche

Špargľový quiche

6 porcií

1:40 hod.

Quiche je tradičný francúzsky druh slaného koláča, ktorý sa hodí ako predjedlo, ale je možné ho podávať aj ako ľahkú večeru. Je pomerne jednoduchý na prípravu a použiť môžete čokoľvek, čo nájdete doma v chladničke. V sezóne špargle by bola škoda si ho nepripraviť práve s touto skvelou a zdravou zeleninou, ktorá obsahuje množstvo vitamínov a výživných látok.

Suroviny:

Cesto:
125 g špaldovej múky
125 g hladkej múky
½ lyžičky soli
115 g masla
3-4 lyžice studenej vody


Náplň:
1 zväzok špargle
1 stredný pór
150 g údenej goudy
8 vajec
125 ml smotany na šľahanie
250 ml plnotučného mlieka
1 lyžica olivového oleja
soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. V kuchynskom robote Gratus vypracujte z múky, soli, masla a vody cesto. Pokiaľ sa bude drobiť, spracujte ho ešte v rukách, aby držalo pekne pohromade. Na pomúčenej doske cesto ešte trochu prepracujte. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť v chladničke. Cesto si môžete pripraviť tiež deň alebo dva dopredu, v chladničke vydrží.
     
  2. Vyberte cesto z chladničky a vyvaľkajte z neho štvorec veľkosti približne 50 cm. Pečenku vymažte maslom a vysypte múkou, vložte do nej vyvaľkané cesto a ľahko ho prepichnite vidličkou. Na cesto vložte papier na pečenie, zaťažte ho suchými fazuľami a pečte v Pečenke približne 15-20 minút. Po tejto dobe odstráňte papier na pečenie aj s fazuľami a cesto pečte ešte ďalších 10-15 minút do zlata. Potom vypnite Pečenku a korpus nechajte vychladnúť.
     
  3. V panvici si rozohrejte olivový olej, pridajte pór nakrájaný na tenké plátky a restujte približne 5 minút do doby, než začne mäknúť. Pridajte celé podzemky očistenej špargle a opekajte ďalších 5 minút. Špargľa by si mala zachovať zelenú farbu a mala by byť chrumkavá. Nemala by byť príliš mäkká, bude sa ešte zapekať. Okoreňte ju a nechajte mierne vychladnúť.
     
  4. Ručným šľahačom vyšľahajte vajíčka so smotanou a mliekom, pridajte ¾ nastrúhanej goudy, osoľte a okoreňte.
     
  5. Na vychladnutý korpus rozprestrite rovnomerne špargľu a pór a zalejte vaječnou zmesou. Posypte zvyšným syrom.
     
  6. Nasaďte veko a Pečenku zapnite. Pečte 30-35 min, pokiaľ quiche nebude nafúknutý a bude sfarbený do zlata. Pred podávaním ho nechajte 10 minút vychladnúť. Quiche môžete servírovať teplý, studený alebo pri izbovej teplote.