Čokoládovo-malinové rolky

Čokoládovo-malinové rolky

12 kusov

95 minút
 

Maliny a čokoláda, čokoláda a mäta, mäta a maliny... Všetky tieto tri kombinácie znejú skvele, že? A čo tak kombinácia všetkých troch spomínaných ingrediencií dohromady? Viete si to predstaviť? Ak nie, oplatí sa do kysnutých roliek pustiť, pretože to za ten zážitok stojí. A pokiaľ si to predstaviť viete, určite sa už púšťate do pečenia a zapínate robot.

Suroviny:

20 g droždia
230 ml mlieka
30 g masla
1 žĺtok
50 g cukru
400 g hladkej múky
štipka soli
maslo na potretie
350-400 g malín
150 g čokolády (min. 70 % obsahu kakaa) 
mäta (nemusí byť)

Postup:

1. Droždie rozmrvte do mištičky. Pridajte lyžičku cukru a premiešajte. 
2. Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné. Trochu prilejte k droždiu, pridajte lyžičku múky a prešľahajte vidličkou. Nechajte 15-20 minút vzísť kvások. 

3. Vo zvyšnom mlieku rozpustite na kúsky nakrájané maslo. Dajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce a potom v ňom rozšľahajte žĺtok.
4. V mise premiešajte múku, cukor a štipku soli. Prilejte vzniknutý kvások, mlieko s maslom a žĺtkom a zamieste cesto. Nechajte robot spracovávať cesto asi 10 minút. Potom vyberte hák, misu zakryte fóliou a nechajte 1-1,5 hodiny kysnúť

5. Čokoládu nasekajte nadrobno. Mätu nakrájajte najemno – množstvo je podľa vašej chuti (1-2 lyžice najemno nakrájanej mäty). Mätu zmiešajte s čokoládou. Maliny prepoľte. 
6. Cesto preklopte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 3 mm (orientačná veľkosť je ideálne cca 48 x 38 cm). 
7. Plát cesta potrite maslom. Posypte čokoládou, malinami a po dĺžke zrolujte. Z rolády odkrojte konce (cca 1-2 cm). Nakrájajte na 12 rovnako širokých plátkov.
8. Zapekaciu misu vytrite rozpusteným maslom. Každý plátok rolády zo strán dobre pretrite rozpusteným maslom a vedľa seba ukladajte do formy. 
9. Pečte pri 180 °C 40-45 minút. Pokiaľ by počas pečenia rýchlo hnedli, stlmte rúru na 170 °C.