Rebarborový koláč s malinami

Koláč s rebarborou je letnou klasikou, ktorú by bola škoda si v jej sezóne aspoň raz nedopriať. Sladké maliny nakyslastú chuť rebarbory perfektne dopĺňajú a energiu z poctivého maslového cesta behom letných radovánok ľahko vybeháte. Inšpirujte sa napr. receptom Tamary Adamčíkovej, na ktorom si zaručene pochutí celá rodina.
Suroviny:
Cesto:
500 g hladkej múky
350 g zmäknutého masla
13 g kypriaceho prášku do pečiva
250 g cukru krupice
2 vajcia
30 g vanilkového cukru
maslo a múka na vysypanie formy
Náplň:
500 g rebarbory
250 g malín
250 g krupicového cukru
50 g vanilkového cukru
4 lyžice kukuričného škrobu
plátky mandlí na posypanie
Postup:
- Všetky suroviny na cesto vložte do misy multifunkčného kuchynského robota a vypracujte kompaktnú hmotu. Pripravené cesto uložte do chladničky a nechajte vychladnúť.
- Rúru predhrejte na 160 °C, keramickú formu vymažte maslom a vysypte múkou.
- Rebarboru nakrájajte na kúsky veľké asi 1–2 cm, pridajte maliny, oba druhy cukru a škrob. Dôkladne premiešajte.
- Vychladené cesto rozdeľte na dve polovice. Jednu časť rozvaľkajte na rovnomernú placku, ktorou vyložíte pripravenú formu.
- Cesto prepichajte vidličkou a navrstvite naňho rebarborovú zmes.
- Druhú polovicu cesta nastrúhajte na hrubšom strúhadle, rozprestrite na rebarborovú náplň a na záver posypte plátkami mandlí.
- Pečte približne hodinu. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom a podávajte.