Rebarborový koláč s malinami

Rebarborový koláč s malinami

10 porcií

 

90 minút + vychladnutie cesta

 

Koláč s rebarborou je letnou klasikou, ktorú by bola škoda si v jej sezóne aspoň raz nedopriať. Sladké maliny nakyslastú chuť rebarbory perfektne dopĺňajú a energiu z poctivého maslového cesta behom letných radovánok ľahko vybeháte. Inšpirujte sa napr. receptom Tamary Adamčíkovej, na ktorom si zaručene pochutí celá rodina.   

 

Suroviny:

Cesto:  
500 g hladkej múky
350 g zmäknutého masla  
13 g kypriaceho prášku do pečiva
250 g cukru krupice  
2 vajcia 
30 g vanilkového cukru  
maslo a múka na vysypanie formy 

Náplň:  
500 g rebarbory
250 g malín   
250 g krupicového cukru  
50 g vanilkového cukru  
4 lyžice kukuričného škrobu  
plátky mandlí na posypanie

 Postup:

  1. Všetky suroviny na cesto vložte do misy multifunkčného kuchynského robota a vypracujte kompaktnú hmotu. Pripravené cesto uložte do chladničky a nechajte vychladnúť.

  2. Rúru predhrejte na 160 °C, keramickú formu vymažte maslom a vysypte múkou.

  3. Rebarboru nakrájajte na kúsky veľké asi 1–2 cm, pridajte maliny, oba druhy cukru a škrob. Dôkladne premiešajte.

  4. Vychladené cesto rozdeľte na dve polovice. Jednu časť rozvaľkajte na rovnomernú placku, ktorou vyložíte pripravenú formu.

  5. Cesto prepichajte vidličkou a navrstvite naňho rebarborovú zmes.

  6. Druhú polovicu cesta nastrúhajte na hrubšom strúhadle, rozprestrite na rebarborovú náplň a na záver posypte plátkami mandlí.

  7. Pečte približne hodinu. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom a podávajte.

 

Rebarborový koláč s malinami