Čučoriedkový koláč

10 porcií
120 minút
Voňavé čučoriedky si krásne poležia na nadýchanom ceste pod ľahučkou perinou z odrobiniek. Slasť v každom súste. Mimo sezónu môžete namiesto čučoriedok použiť marhule, ríbezle, nadrobno nakrájané hrušky či jablká alebo slivky.
Suroviny:
Cesto:
20 g čerstvého droždia (1/2 kocky)
125 ml vlažného mlieka
2 lyžice krupicového cukru
2 vajcia
500 g hladkej múky
štipka soli
60 g rozpusteného masla
múka na pomúčenie
maslo na vymazanie formy
Náplň:
400 g čučoriedok
1 vanilkový cukor
Odrobinky:
150 g polohrubej múky
100 g masla
100 g trstinového cukru
ETA Pečenka
Postup:
1. Droždie rozdrobte do polovice vlažného mlieka, oslaďte, premiešajte a nechajte vzísť kvások, trvá to zhruba 10–15 minút.
2. Zvyšné mlieko vyšľahajte vidličkou s vajcom. Múku preosejte do misy, osoľte, uprostred vytvorte jamku, nalejte do nej kvások, maslo a mlieko s vajciami a vypracujte hladké pružné cesto, až sa prestane lepiť na steny misy a na jeho povrchu sa tvoria pľuzgieriky. Zakryte čistou utierkou a nechajte ho na teplom mieste kysnúť až zdvojnásobí svoj objem zhruba 45 minút. Čučoriedky prepláchnite a nechajte okvapkať v sitku.
3. Vykysnuté cesto premiešajte na pomúčenej ploche a vyváľajte na plát o trochu väčší ako je nádoba pečenky. Vymažte ju maslom a vysypte múkou. Preneste do nej cesto, uhlaďte, vymačkajte mierne zvýšené okraje a posypte čučoriedkami a vanilkovým cukrom. Pokiaľ nemáte pečenku, môžete koláč upiecť v rúre – vytvarujte ho do zvýšeného plechu a rúru predhrejte na 200 °C.
4.Na odrobinky uhneťte prstami múku, maslo a cukor, a akonáhle sa začnú robiť hrčky, zasypte ho čučoriedkami a koláč ihneď vložte do pečenky alebo vyhriatej rúry. Pečte zhruba 30 minút do zlata.