Čučoriedkový koláč

Čučoriedkový koláč

 

10 porcií

 

120 minút 

Voňavé čučoriedky si krásne poležia na nadýchanom ceste pod ľahučkou perinou z odrobiniek. Slasť v každom súste. Mimo sezónu môžete namiesto čučoriedok použiť marhule, ríbezle, nadrobno nakrájané hrušky či jablká alebo slivky.

Suroviny:

Cesto:

20 g čerstvého droždia (1/2 kocky)

125 ml vlažného mlieka

2 lyžice krupicového cukru

2 vajcia

500 g hladkej múky

štipka soli

60 g rozpusteného masla

múka na pomúčenie

maslo na vymazanie formy

 

Náplň:

400 g čučoriedok

1 vanilkový cukor

 

 

Odrobinky:

150 g polohrubej múky

100 g masla

100 g trstinového cukru

 

 

ETA Pečenka

Postup:

1. Droždie rozdrobte do polovice vlažného mlieka, oslaďte, premiešajte a nechajte vzísť kvások, trvá to zhruba 10–15 minút.

 

2. Zvyšné mlieko vyšľahajte vidličkou s vajcom. Múku preosejte do misy, osoľte, uprostred vytvorte jamku, nalejte do nej kvások, maslo a mlieko s vajciami a vypracujte hladké pružné cesto, až sa prestane lepiť na steny misy a na jeho povrchu sa tvoria pľuzgieriky. Zakryte čistou utierkou a nechajte ho na teplom mieste kysnúť až zdvojnásobí svoj objem zhruba 45 minút. Čučoriedky prepláchnite a nechajte okvapkať v sitku.

 

3. Vykysnuté cesto premiešajte na pomúčenej ploche a vyváľajte na plát o trochu väčší ako je nádoba pečenky. Vymažte ju maslom a vysypte múkou. Preneste do nej cesto, uhlaďte, vymačkajte mierne zvýšené okraje a posypte čučoriedkami a vanilkovým cukrom. Pokiaľ nemáte pečenku, môžete koláč upiecť v rúre – vytvarujte ho do zvýšeného plechu a rúru predhrejte na 200 °C.

 

4.Na odrobinky uhneťte prstami múku, maslo a cukor, a akonáhle sa začnú robiť hrčky, zasypte ho čučoriedkami a koláč ihneď vložte do pečenky alebo vyhriatej rúry. Pečte zhruba 30 minút do zlata.