Mini tortičky (Cupcakes)

Mini tortičky (Cupcakes)

 

12 porcií

 

65 minút

Výborné mrkvové tortičky si okamžite zamilujete. Mrkva dodá cestu fantastickú vláčnosť a korenie lákavú arómu. Oproti mrkvovej torte je príprava cupcakes nepomerne kratšia a omnoho zábavnejšia, takže k nej pozvite aj deti. Krém skúste osladiť javorovým sirupom, ktorý mu dodá špecifickú vôňu.

 

Suroviny:

Cesto:
1 jablko (zhruba 100 g)
3 mrkvy (zhruba 225 g)
175 g polohrubej múky
štipka soli
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička mletej škorice
¼ lyžičky drveného klinčeka
2 vajcia
100 g krupicového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
160 ml rastlinného oleja
40 g nasekaných vlašských orechov

Krém
150 g mascarpone
150 ml smotany na šľahanie
½ lyžičky vanilkového extraktu
30 g práškového cukru

ETA Gratus
ETA Pečenka s grilovacím roštom
12 silikónových formičiek
cukrárske vrecko na zdobenie

Postup:

1. Jablko a mrkvu olúpte a nastrúhajte najemno. Múku, soľ, sódu a korenie premiešajte v miske.

2. Vajcia, cukor, vanilkový extrakt a olej vyšľahajte na hustú penu, prácu vám uľahčí kuchynský robot Gratus. Pridajte orechy, jablko a mrkvu a dôkladne zamiešajte. Vsypte okorenenú múku a krátko premiešajte.

3. Silikónové formičky naplňte do dvoch tretín cestom. Na dno pečenky vložte grilovací rošt a naňho poukladajte naplnené formičky. Pečte zhruba 20 minút. Pomocou špajdle sa presvedčte, či sú správne prepečené (špajdľu pichnite do stredu cesta a vytiahnite – mala by byť suchá alebo iba s pár vlhkými omrvinkami). Upečené tortičky vyberte z pečenky, ale ponechajte vo formičkách a nechajte ich úplne vychladnúť.

4. Medzitým pripravte krém. Mascarpone, smotanu, vanilkový extrakt a cukor vyšľahajte na hustý krém, dobre to ide v kuchynskom robote. Cukrárske vrecko naplňte krémom a ozdobte vychladené cupcakes. Uchovávajte v chladničke.