Mini tortičky (Cupcakes)

12 porcií
65 minút
Suroviny:
Cesto:
1 jablko (zhruba 100 g)
3 mrkvy (zhruba 225 g)
175 g polohrubej múky
štipka soli
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička mletej škorice
¼ lyžičky drveného klinčeka
2 vajcia
100 g krupicového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
160 ml rastlinného oleja
40 g nasekaných vlašských orechov
Krém
150 g mascarpone
150 ml smotany na šľahanie
½ lyžičky vanilkového extraktu
30 g práškového cukru
ETA Gratus
ETA Pečenka s grilovacím roštom
12 silikónových formičiek
cukrárske vrecko na zdobenie
Postup:
1. Jablko a mrkvu olúpte a nastrúhajte najemno. Múku, soľ, sódu a korenie premiešajte v miske.
2. Vajcia, cukor, vanilkový extrakt a olej vyšľahajte na hustú penu, prácu vám uľahčí kuchynský robot Gratus. Pridajte orechy, jablko a mrkvu a dôkladne zamiešajte. Vsypte okorenenú múku a krátko premiešajte.
3. Silikónové formičky naplňte do dvoch tretín cestom. Na dno pečenky vložte grilovací rošt a naňho poukladajte naplnené formičky. Pečte zhruba 20 minút. Pomocou špajdle sa presvedčte, či sú správne prepečené (špajdľu pichnite do stredu cesta a vytiahnite – mala by byť suchá alebo iba s pár vlhkými omrvinkami). Upečené tortičky vyberte z pečenky, ale ponechajte vo formičkách a nechajte ich úplne vychladnúť.
4. Medzitým pripravte krém. Mascarpone, smotanu, vanilkový extrakt a cukor vyšľahajte na hustý krém, dobre to ide v kuchynskom robote. Cukrárske vrecko naplňte krémom a ozdobte vychladené cupcakes. Uchovávajte v chladničke.