Domáca žemľová knedľa

Domácej žemľovej knedli sa ta kupovaná len ťažko vyrovná – teda aspoň v prípade, že sa podarí tak, ako má. Základom úspechu je dôkladné premiesenie a tiež ostražitosť pri kysnutí a varení. Keď však vychytáte správne načasovanie, dočkáte sa nadýchanej a vláčnej knedle, ktorá perfektne doplní sviečkovú či inú omáčku, guláš alebo pečené mäso s kapustou.
Suroviny:
500 g hrubej múky
2 g (asi ¼ lyžičky) soli
1 vajce
300 ml vlažného mlieka
12 g čerstvého droždia
70 g pečiva (necelé 2 bežné rožky) z predošlého dňa
olej na potretie plechu
Postup:
1. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie a premiešajte. Keď sa droždie rozpustí, pridajte vajcia a vidličkou ho rozmiešajte.
2. Do misy nasypte múku a soľ a spoločne ich premiešajte. Do stredu nalejte tekutú zmes s droždím a smerom k okrajom misy začnite vareškou premiešavať. Postupne vypracujte lepivé cesto.
3. Teraz nasleduje miesenie – aby ste si ušetrili prácu a dočkali sa perfektného výsledku, zverte cesto niektorému z kuchynských pomocníkov, ktorí funkciou miesenia zastane (kuchynský robot, domáca pekáreň). Výsledkom bude vláčne, jemné a lesklé cesto.
4. Pečivo nakrájajte na kocky. Premiešajte ich s cestom tak, aby v ňom boli rovnomerne rozmiestnené.
5. Misu s cestom zakrytým vlhkou utierkou nechajte asi hodinu kysnúť na teplom mieste. Ku koncu doby kysnutia cesto občas skontrolujte - nemali by ste ho nechať prekysnúť. Žiadaným výsledkom je asi dvojnásobný objem oproti pôvodnému stavu.
6. Cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu, jemne ho premieste a vytvorte z neho hladkú guľu. Tú rozdeľte na dve polovice a z každej vytvorte valček s priemerom asi 6 centimetrov. Knedle položte na plech potretý olejom a opäť nechajte kysnúť pod vlhkou utierkou – tentoraz asi pol hodiny.
7. Vo veľkom hrnci priveďte do varu trochu vody a vložte doň parák na knedle. Akonáhle voda začne vrieť, umiestnite knedle na parák (nechajte im trochu priestoru – napučia) a prikryte hrniec pokrievkou. Varte asi 25 minút.
8. Po odstavení hrnca z platničky knedle opatrne vytiahnite a krájajte zubatým nožom na pečivo alebo niťou.