Špaldová focaccia

Špaldová focaccia

1 focaccia

30 minút + kysnutie

Focaccia je tradičné talianske pečivo. Cesto sa podobá na pizzu a dochucuje sa soľou, olivovým olejom alebo bylinkami. Focaccia je ideálna univerzálna príloha. Hodí sa k šalátom, grilovaným mäsám alebo ako sendvičový chlieb. Špaldová focaccia blogerky Martiny Lacingerové má vďaka špaldovej múke vyšší obsah vlákniny, vďaka ktorej vás lepšie zasýti. 

Suroviny:

Cesto:
230 g svetlej hladkej špaldovej múky
230 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
1 lyžička soli
17 g droždia
1/2 lyžičky cukru
340 ml vlažnej vody
2 lyžice olivového oleja

Ďalej:
olivový olej
červená cibuľa
rajčiny
rozmarín
hrubozrnná soľ (použila som napoly s čiernou havajskou)

Postup:

1. Múku premiešajte v mise so soľou. 
2. Droždie rozdrobte do misky, pridajte cukor a zalejte vodou. Premiešajte a nechajte na teplom mieste 15 – 20 minút. Keď vzíde kvások, prilejte ho k múke spolu s olivovým olejom a spracujte redšie cesto. Nechajte pod utierkou aspoň hodinu kysnúť. 
3. Plech na pečenie alebo zapekaciu misu s veľkosťou 23x25 cm dôkladne vytrite olejom. Nakysnuté cesto krátko prepracujte vareškou a vyklopte do formy na pečenie. Ruky si potrite olejom a ľahko rozťahujte cesto do strán. Nechajte kysnúť 15 – 20 minút. 
4. Rúru nechajte vyhriať na 250 °C. 
5. Prstami do cesta vytvorte jamky. Posypte tenkými plátkami cibule a rajčín, tymianom a soľou. 
6. Focacciu vložte do vyhriatej rúry a stlmte na 220 °C. Pečte 20 minút.