Domáce ghí alebo prepustené maslo

Ghí alebo prepustené maslo je znovuobjavená tradičná potravina, ktorá ponúka mnoho praktických a zdravotných benefitov. Oproti čerstvému maslu vydrží v chlade až niekoľko mesiacov a má výrazne lepšiu tepelnú stabilitu. Topením sa tzv. dymový bod zvýši z pôvodných 150 – 180 °C na 200 – 250 °C. Restovať a vyprážať tak na ňom môžete oveľa zdravšie.
Suroviny:
250 g kvalitného masla (ideálne v bio kvalite)
Postup:
- Maslo vložte do hrnca a pomaly priveďte k varu. Potom stiahnite plameň na minimum tak, aby rozpustené maslo iba ľahko bublalo.
- Nechajte pomaly bublať asi 15 – 20 minút. Na dne hrnca sa začne zrážať mliečna bielkovina a na povrchu sa vytvorí biela pena, pod ktorou presvitá krásne zlatá tekutina, ktorej vôňa pripomína čerstvo pripravený popkorn. Dajte však pozor, aby sa maslo neprepálilo – nemalo by sa zafarbiť do hneda, ani mať príliš orieškovú vôňu.
- Lyžicou odoberte penu na povrchu a zvyšný obsah hrnca preceďte cez plátno, aby ste sa zbavili usadenín mliečnej bielkoviny.
- Následne nechajte maslo trochu vychladnúť. Ešte mierne teplé ho opäť preceďte cez jemné plátno alebo sitko vyložené 2 – 3 vrstvami gázy. Prelejte do uzatvárateľnej nádoby a uchovávajte v chlade.