Domáce ghí alebo prepustené maslo

Domáce ghí alebo prepustené maslo

1 pohár

 

30 minút

 

Ghí alebo prepustené maslo je znovuobjavená tradičná potravina, ktorá ponúka mnoho praktických a zdravotných benefitov. Oproti čerstvému maslu vydrží v chlade až niekoľko mesiacov a má výrazne lepšiu tepelnú stabilitu. Topením sa tzv. dymový bod zvýši z pôvodných 150 – 180 °C na 200 – 250 °C. Restovať a vyprážať tak na ňom môžete oveľa zdravšie.

 

Suroviny:

250 g kvalitného masla (ideálne v bio kvalite)

 

 Postup:

  1. Maslo vložte do hrnca a pomaly priveďte k varu. Potom stiahnite plameň na minimum tak, aby rozpustené maslo iba ľahko bublalo.    

  2. Nechajte pomaly bublať asi 15 – 20 minút. Na dne hrnca sa začne zrážať mliečna bielkovina a na povrchu sa vytvorí biela pena, pod ktorou presvitá krásne zlatá tekutina, ktorej vôňa pripomína čerstvo pripravený popkorn. Dajte však pozor, aby sa maslo neprepálilo – nemalo by sa zafarbiť do hneda, ani mať príliš orieškovú vôňu.    

  3. Lyžicou odoberte penu na povrchu a zvyšný obsah hrnca preceďte cez plátno, aby ste sa zbavili usadenín mliečnej bielkoviny.  

  4. Následne nechajte maslo trochu vychladnúť. Ešte mierne teplé ho opäť preceďte cez jemné plátno alebo sitko vyložené 2 – 3 vrstvami gázy. Prelejte do uzatvárateľnej nádoby a uchovávajte v chlade.

 

Domáce ghí