Domáce maslové sušienky

Domáce maslové sušienky

 

30 sušienok

 

60 minút + odležanie

Pokiaľ máte chuť na niečo sladké, ale v špajze je pustina a prázdno, upečte si lahodné domáce maslové sušienky. Príprava je jednoduchá a vykrajovať môžete ľubovoľné tvary. Výborne chutia k šálku popoludňajšieho čaju či kávy, ale neurazia ani samotné. Pri zdobení povoľte uzdu svojej fantázii.

Suroviny:

125 g masla
350 g polohrubej múky
štipka soli
½ lyžičky kypriaceho prášku
140 g práškového cukru
50 g mletých lúpaných mandlí
2 vajcia
1 lyžička vanilkového extraktu
polohrubá múka na posypanie

Postup:

1. Maslo nechajte zmäknúť na izbovú teplotu, z chladničky ho vytiahnite zhruba 30 minút dopredu.

2. V mise premiešajte múku so štipkou soli a práškom do pečiva. Primiešajte cukor a mleté mandle. Maslo nakrájajte na tenké plátky a pridajte do sypkých surovín. Nakoniec pridajte vajcia, vanilkový extrakt kvôli vôni a vypracujte hladké nelepivé cesto. Práci vám uľahčí kuchynský robot ETA Gratus s hnetacím hákom. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a uložte na 1 hodinu do chladničky.

3. Trúbu predhrejte na 190 °C. Pracovnú plochu ľahko posypte múkou a z cesta vyváľajte plát hrubý 5 mm. Vykrajovačom vykrajujte ľubovoľné tvary sušienok, prípadne ich zdobte sušienkovým razidlom, a skladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.

4. Pečte ich približne 10 minút, až pokiaľ získajú a okraje ľahko stmavnú.