Domáci hruškový koláč

Domáci hruškový koláč

1 koláč

 

90 minút + 60 minút odležanie

 

S týmto šťavnatým koláčom zažiarite predovšetkým v hruškovej sezóne. Pokiaľ ste si však dômyselne urobili zásobu zaváranín, môžete si ho dopriať kedykoľvek počas roka. Tou správnou čerešničkou na torte sú tu vlašské orechy, ktoré každé sústo sprevádzajú labužníckym chrumkaním. 

 

Suroviny:

200 g masla
100 g práškového cukru
250 g hladkej múky
500 g čerstvých hrušiek alebo 300 g kompótu
1 vrecko vanilkového cukru
3 vajcia
sekané vlašské orechy
med
koláčová forma s priemerom 28 cm

 Postup:

  1. Maslo vymiešajte s práškovým cukrom, jedným celým vajcom a dvoma žĺtkami, pridajte múku.   

  2. Vypracujte cesto a nechajte ho hodinu odpočívať v chlade.    

  3. Pokiaľ máte čerstvé hrušky, nakrájajte ich na plátky či mesiačiky (bez jadierok). Prípadne kompótované hrušky sceďte a nakrájajte.   

  4. Cesto po odpočinutí vyvaľkajte. Pripravte si formu na koláč – tú vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Vložte do nej cesto a zarovnajte okraje. Na cesto rozložte nakrájané hrušky a následne ich posypte vlašskými orechmi.  

  5. Koláč vložte do rúry predhriatej na 170 °C a pečte 45 minút.      

  6. Po upečení orechy pokvapkajte tekutým medom. 

 

Domáci hruškový koláč

S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.