Špaldový Tarte Tatin s medovými hruškami a levanduľou

Táto klasická sladká francúzska pochúťka sa bežne pripravuje s karamelizovanými jablkami, avšak Martina Lacingerová z profilu Zdravě živená pre vás pripravila recept, v ktorom je tento koláč v novom zdravšom kabáte.
Suroviny:
Cesto:
150 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
30 g bielej špaldovej hladkej múky
nastrúhaná kôra z 1 citróna
štipka soli
80 g masla
1 vajce
20 ml vody
Náplň:
1 kg ošúpaných, pevných hrušiek zbavených jadrovníka
40 g masla
80 g medu
80 g xylitolu
šťava z 1/2 citróna
1 lyžička levandule
Naviac:
mandle
kyslá smotana
Postup:
1. Múky zmiešajte s nastrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli. Ďalej zapracujte na drobné kocky pokrájané maslo. Keď začne vznikať suchšia mrvenička, pridajte vajce a po chvíli vodu. Vypracované cesto zabaľte do fólie a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny odpočívať.
2. Hrušky nakrájajte na mesiačiky.
3. Do veľkého hrnca vložte maslo, med, xylitol a citrónovú šťavu. Rozohrejte a miešajte, až kým sa zmes neprepojí. Vmiešajte levanduľu. Do hrnca vsypte pokrájané hrušky a 15-20 minút duste na strednom až vyššom ohni. S hruškami miešajte, pokiaľ možno, čo najmenej, aby sa nepolámali. Stiahnite z ohňa vo chvíli, keď sirup začne chytať zlatistý nádych a začne karamelizovať.
4. Formu vyložte papierom na pečenie a hrušky vsypte dovnútra. Formou jemne mykajte zo strany na stranu a zospodu dlaňou poklepkávajte, aby sa hrušky „usadili“. Ešte urovnajte vareškou, pokiaľ nejaká hruška vyčnieva dohora.
5. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na guľatý plát len o niečo väčší než priemer formy. Preložte na hrušky a okrajom „obopnite“ hrušky ako pokrievkou. Povrch koláča párkrát prepichnite nožom a potom pečte v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút.
6. Po upečení nechajte vo forme 20-30 minút a potom opatrne preklopte na tanier.
7. Podávajte s nasekanými, nasucho opraženými mandľami a kyslou smotanou.
ETA TIP: Prečo xylitol – má nižšiu kalorickú hodnotu, vďaka čomu je koláč o niečo „zdravší“.