Domáci tvarohový koláč

Domáci tvarohový koláč

1 koláč

 

80 minút

 

Ľahkosť tvarohu umocnená jemným piškótovým cestom radí tento koláč k osviežujúcim a nepresladeným dezertom, ktorý aj napriek tomu uspokojí maškrtné jazýčky a vytvorí hrejivú domácu atmosféru. Aby vás koláč neomrzel, popusťte uzdu fantázii pri zdobení alebo ho servírujte vždy s iným ovocím. 

 

Suroviny:

250 g polohrubej múky
125 g masla
200 g práškového cukru
2 lyžice smotany
1 lyžica rumu
1 vajce

Náplň:
300 g tvarohu
100 ml smotany
2 vrecká vanilkového cukru
1 citrón
koláčová forma s priemerom 28 cm

 Postup:

  1. Maslo vyšľahajte s vajcom a cukrom, pridajte rum, smotanu a nakoniec aj múku.    

  2. Cesto vypracujte a vyvaľkajte na doske. Vložte ho do vopred vymazanej a vysypanej koláčovej formy s vyššími okrajmi.    

  3. Tvaroh vyšľahajte so smotanou a vanilkovým cukrom, kôrou a šťavou z jednej polovice citróna a rozotrite ho na cesto.   

  4. Vložte do rúry predhriatej na 170 °C a pečte približne 50 minút.   

  5. Po vychladnutí koláč nakrájajte na trojuholníky. Môžete ho ozdobiť tvarohom a ovocím.      

 

Domáci tvarohový koláč

S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.