Domáci tvarohový koláč

Ľahkosť tvarohu umocnená jemným piškótovým cestom radí tento koláč k osviežujúcim a nepresladeným dezertom, ktorý aj napriek tomu uspokojí maškrtné jazýčky a vytvorí hrejivú domácu atmosféru. Aby vás koláč neomrzel, popusťte uzdu fantázii pri zdobení alebo ho servírujte vždy s iným ovocím.
Suroviny:
250 g polohrubej múky
125 g masla
200 g práškového cukru
2 lyžice smotany
1 lyžica rumu
1 vajce
Náplň:
300 g tvarohu
100 ml smotany
2 vrecká vanilkového cukru
1 citrón
koláčová forma s priemerom 28 cm
Postup:
- Maslo vyšľahajte s vajcom a cukrom, pridajte rum, smotanu a nakoniec aj múku.
- Cesto vypracujte a vyvaľkajte na doske. Vložte ho do vopred vymazanej a vysypanej koláčovej formy s vyššími okrajmi.
- Tvaroh vyšľahajte so smotanou a vanilkovým cukrom, kôrou a šťavou z jednej polovice citróna a rozotrite ho na cesto.
- Vložte do rúry predhriatej na 170 °C a pečte približne 50 minút.
- Po vychladnutí koláč nakrájajte na trojuholníky. Môžete ho ozdobiť tvarohom a ovocím.
S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.