Linecký koláč s marmeládou

Linecký koláč s marmeládou

1 koláč

 

90 minút + 30 minút odležanie

 

Základom lineckého koláča je krehké cesto, ktoré je potrebné dôkladne prepracovať. S tým vám pomôže kvalitný kuchynský robot, a vám tak ostane oveľa viac síl a trpezlivosti na jeho starostlivé vyvaľkanie a následné zdobenie. Voľba marmelády je pritom úplne na vás, medzi tie najlepšie však patrí ríbezľová.

 

Suroviny:

250 g masla
300 g práškového cukru
300 g hladkej múky
4 žĺtky
1 bielok
1 citrón (kôra)
1 kávová lyžička mletej škorice
1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
50 g mandlí na ozdobenie
marmeláda podľa chuti
koláčová forma s priemerom 28 cm

 Postup:

  1. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a vajciami, pridajte kôru z jedného citróna, lyžičku škorice, kypriaci prášok do pečiva, múku a vypracujte vláčne cesto. Nechajte ho pol hodiny odpočívať v chlade.   

  2. Následne cesto rozdeľte na väčšiu (2/3) a menšiu časť (1/3). Väčšiu časť vyvaľkajte a vložte do formy na koláč tak, aby cesto formu čo najlepšie kopírovalo. Odkrojky, pokiaľ nejaké máte, pridajte ku zvyšku cesta.    

  3. Pripravený korpus potrite hrubou vrstvou marmelády.   

  4. Zvyšné cesto vyvaľkajte a nakrájajte na rovnako široké pásiky, z ktorých potom vytvorte cez koláč mriežku. Okraje koláča bohato posypte mandľami.   

  5. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 50 minút.    

 

Linecký koláč s marmeládou

S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.