Linecký koláč s marmeládou

Základom lineckého koláča je krehké cesto, ktoré je potrebné dôkladne prepracovať. S tým vám pomôže kvalitný kuchynský robot, a vám tak ostane oveľa viac síl a trpezlivosti na jeho starostlivé vyvaľkanie a následné zdobenie. Voľba marmelády je pritom úplne na vás, medzi tie najlepšie však patrí ríbezľová.
Suroviny:
250 g masla
300 g práškového cukru
300 g hladkej múky
4 žĺtky
1 bielok
1 citrón (kôra)
1 kávová lyžička mletej škorice
1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
50 g mandlí na ozdobenie
marmeláda podľa chuti
koláčová forma s priemerom 28 cm
Postup:
- Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a vajciami, pridajte kôru z jedného citróna, lyžičku škorice, kypriaci prášok do pečiva, múku a vypracujte vláčne cesto. Nechajte ho pol hodiny odpočívať v chlade.
- Následne cesto rozdeľte na väčšiu (2/3) a menšiu časť (1/3). Väčšiu časť vyvaľkajte a vložte do formy na koláč tak, aby cesto formu čo najlepšie kopírovalo. Odkrojky, pokiaľ nejaké máte, pridajte ku zvyšku cesta.
- Pripravený korpus potrite hrubou vrstvou marmelády.
- Zvyšné cesto vyvaľkajte a nakrájajte na rovnako široké pásiky, z ktorých potom vytvorte cez koláč mriežku. Okraje koláča bohato posypte mandľami.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 50 minút.
S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.