Letný jablkový koláč

K ľahko kyslastým letným jablkám sa kombinácia mandlí a vanilky perfektne hodí. Na tomto sviežom a ľahkom koláči si s chuťou zamaškrtíte aj počas sparných dní a pravdepodobne si ešte pôjdete pridať.
Suroviny:
300 g hladkej múky
120 g práškového cukru
125 ml mlieka
125 g masla
100 g mandlí nasekaných na plátky
500 g jabĺk
1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
2 vrecká vanilkového cukru
koláčová forma s priemerom 28 cm
Postup:
- Maslo nechajte zmäknúť. Následne ho vyšľahajte s práškovým cukrom, jedným vreckom vanilkového cukru a vajcom. Pridajte múku, kypriaci prášok a mlieko. Vypracujte vláčne a hutné cesto a dajte ho na pol hodiny odpočívať do chladu.
- Medzitým si pripravte jablká, ktoré umyte a nakrájajte na tenké plátky, šupku ponechajte.
- Po odpočinutí cesto rozdeľte na dve časti – tá väčšia z nich by mala byť asi dvojtretinová. Menšiu časť odložte bokom. Väčšiu časť vyvaľkajte (v prípade nutnosti zapracujte viac múky) a vložte do formy na koláč vopred vymazanej maslom a vysypanej hrubou múkou. Cesto môžete do formy tiež postupne a rovnomerne vtláčať prstami.
- Na takto pripravené cesto poukladajte jablká, ktoré posypte zvyšným vanilkovým cukrom.
- Druhú časť cesta vyvaľkajte a následne nakrájajte pásiky, z ktorých vytvoríte na koláči mriežku. Takto pripravený koláč posypte plátkami mandlí.
- Pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 40 minút.
- Pred servírovaním posypte práškovým cukrom.
S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.