Letný jablkový koláč

Letný jablkový koláč

1 koláč

 

70 minút + 30 minút odležanie

 

K ľahko kyslastým letným jablkám sa kombinácia mandlí a vanilky perfektne hodí. Na tomto sviežom a ľahkom koláči si s chuťou zamaškrtíte aj počas sparných dní a pravdepodobne si ešte pôjdete pridať. 

 

Suroviny:

300 g hladkej múky
120 g práškového cukru
125 ml mlieka
125 g masla
100 g mandlí nasekaných na plátky
500 g jabĺk
1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
2 vrecká vanilkového cukru
koláčová forma s priemerom 28 cm

 Postup:

  1. Maslo nechajte zmäknúť. Následne ho vyšľahajte s práškovým cukrom, jedným vreckom vanilkového cukru a vajcom. Pridajte múku, kypriaci prášok a mlieko. Vypracujte vláčne a hutné cesto a dajte ho na pol hodiny odpočívať do chladu.   

  2. Medzitým si pripravte jablká, ktoré umyte a nakrájajte na tenké plátky, šupku ponechajte.    

  3. Po odpočinutí cesto rozdeľte na dve časti – tá väčšia z nich by mala byť asi dvojtretinová. Menšiu časť odložte bokom. Väčšiu časť vyvaľkajte (v prípade nutnosti zapracujte viac múky) a vložte do formy na koláč vopred vymazanej maslom a vysypanej hrubou múkou. Cesto môžete do formy tiež postupne a rovnomerne vtláčať prstami.   

  4. Na takto pripravené cesto poukladajte jablká, ktoré posypte zvyšným vanilkovým cukrom.   

  5. Druhú časť cesta vyvaľkajte a následne nakrájajte pásiky, z ktorých vytvoríte na koláči mriežku. Takto pripravený koláč posypte plátkami mandlí.   

  6. Pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 40 minút.   

  7. Pred servírovaním posypte práškovým cukrom.   

 

Letný jablkový koláč

S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.