Domáci vaječný likér

Domáci vaječný likér

1 liter

 

40 minút

 

Vaječný likér je obľúbeným vianočným prípitkom. Svoje využitie však nájde aj kedykoľvek počas roka. Okrem labužníckeho sŕkania sa vám bude hodiť napríklad aj pri príprave krémov na torty.

 

Suroviny:

4 žĺtky
25 g krupicového cukru
250 ml mlieka
250 ml smotany na šľahanie
1 plechovka kondenzovaného sladkého mlieka
zrnká z jedného vanilkového struku alebo ½ lyžičky mletej vanilky
300 ml rumu

Postup:

  1. Žĺtky s cukrom vyšľahajte pomocou ručného šľahača do nadýchanej peny. Potom pridajte mlieko, smotanu, kondenzované mlieko a vanilku.  

  2. Zmes prelejte do nepriľnavého hrnca a za stáleho miešania metličkou pomaly priveďte k varu. Až bude hustota zmesi o niečo redšia ako puding, odstavte hrniec z platne a jeho obsah nechajte vychladnúť.   

  3. Nakoniec vmiešajte rum a hotový likér prelejte do sklenenej fľaše. Skladujte v chladničke alebo na chladnom mieste, kde vďaka obsahu alkoholu vydrží až mesiac.

  4.  

Domáci vaječný likér