Kimchi alebo kimči – kórejský šalát z kvasenej zeleniny

Kimchi alebo kimči – kórejský šalát z kvasenej zeleniny

1 veľký pohár 

 

30 minút príprava + 12 hodín naloženie + 4 dni kvasenia

 

Nezameniteľnú štipľavú chuť tradičnej kórejskej pochúťky si zamilujete rovnako ako jej účinky na zdravie, ktoré pri pravidelnej konzumácii skoro pocítite. Podobne ako pickles v sebe skrýva prospešné enzýmy a vitamíny, poriadna dávka chilli a zázvoru ju však navyše pasuje do úlohy ešte silnejšieho bojovníka proti všemožným bacilom. 

 

Suroviny:

1 hlávka čínskej kapusty
1 zväzok jarnej cibuľky
1 biela reďkovka
1 veľká mrkva
2 litre vody
2 lyžice soli

Pasta:
1 lyžička soli
1 lyžička drveného či mletého chilli
4 strúčiky cesnaku
40 g čerstvého strúhaného zázvoru
2 lyžice trstinového cukru
4 lyžice rybacej omáčky alebo sójovej omáčky tamari (pre vegetariánsko/vegánsku verziu)

 Postup:

  1. Čínsku kapustu zbavte uvädnutých listov a nakrájajte na väčšie kusy.   

  2. Zmiešaním vody a soli pripravte nálev a premiešajte ho s nakrájanou kapustou v dostatočne veľkej mise. Kapustu zaťažte tanierom a závažím (napríklad pohárom s vodou) tak, aby bola kapusta ponorená v nálevu a úplne bez prístupu vzduchu. Nechajte 8 až 12 hodín odpočívať.    

  3. Zmiešajte cukor, soľ, cesnak, zázvor, chilli a rybaciu či sójovú omáčku a tyčovým mixérom všetko rozmixujte do konzistencie pasty.    

  4. Reďkovku, mrkvu a cibuľky nakrájajte na tenké plátky.    

  5. Naloženú kapustu sceďte, pridajte ostatnú zeleninu a všetko dôkladne premiešajte s pikantnou pastou.    

  6. Zmes premiestnite do veľkého zaváracieho pohára a starostlivo utlačte. Opäť zaťažte závažím a nechajte kvasiť pri izbovej teplote aspoň 4 dni. Potom uchovávajte v chladničke.

 

Kimchi alebo kimči – kórejský šalát z kvasenej zeleniny