Celozrnná vianočka

Celozrnná vianočka

1 vianočka

65 minút

Dali ste si predsavzatie, že sa budete zdravo stravovať skôr ako na Nový rok? Vianočku si napriek tomu môžete dopriať s čistým svedomím. Vyskúšajte túto celozrnnú vianočku od Fitrecepty.info, ktorá je rovnako lahodná, nadýchaná a voňavá, ako ste zvyknutí u tej tradičnej. 

Suroviny:

220 ml vlažného mlieka
1 balíček sušeného droždia
300 g celozrnnej špaldovej múky
200 g hladkej špaldovej múky
80 g masla
80 g trstinového cukru
štipka soli
3 žĺtky (2 do cesta + 1 na potretie)
100 g hrozienok
100 g plátkov mandlí

Postup:

  1. V mise nechajte vzísť kvások: v 100 ml vlažného mlieka (pozor, nesmie byť horúce) rozmiešajte droždie. Pridajte lyžičku trstinového cukru a odložte na teplé miesto. 

  2. Vo väčšej mise zmiešajte obe múky. Rozpustené, ale vychladnuté maslo rozšľahajte šľahačom s cukrom, zo zvyškom mlieka, soľou a žĺtkami a spoločne s kváskom pridajte k múkam. Nakoniec vmiešajte hrozienka a vypracujte cesto – najlepšie to ide pomocou kuchynského robota Gratus či domácej pekárne. Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte asi 40 minút kysnúť na teplom mieste.  

  3. Rúru predhrejte na 190 °C. Z vykysnutého cesta upleťte vianočku, opatrne ju premiestnite na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným žĺtkom a posypte mandľami. 

  4. Vianočku pečte na 180–190 °C asi 35 minút.

Celozrná vianočka

Prevzaté z Fitrecepty.info.