Fazuľové brownies s datľami

Tento zdravý dezert vás dostane svojou podmanivou kakaovou chuťou. Fazule v ceste sa vôbec neobávajte – po upečení ju takmer nebudete cítiť, teda aspoň nie tak, aby to bolo nežiaduce. Vďaka ďatliam a jablčnému pyré sa navyše ľahko zaobídete bez klasického cukru.
Suroviny:
300 g uvarenej červenej fazule
250 g datlí bez kôstok
125 g nesladeného jablčného pyré
3 domáce či BIO vajcia
50 g kvalitného kakaového prášku
½ lyžičky soli
¾ lyžičky jedlej sódy
hrsť orechov na ozdobu (najlepšie sa hodia vlašské či pekanové)
Postup:
- Rúru predhrejte na 175 °C a pripravte si štvorcovú formu o rozmeroch asi 20 x 20 cm. Dôkladne ju vymažte vhodným tukom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Vo výkonnom stolovom mixéri rozmixujte do hladka fazule, datle, jablčné pyré, vajcia, kakao a soľ. Následne primiešajte sódu a cesto rovnomerne nalejte do pripravenej formy. Môžete posypať nasekanými orechmi.
- Pečte asi 25 minút. Brownies by malo byť na povrchu pevné, vo vnútri však stále zostáva vlhké a vláčne. Následne rozkrájajte na jednotlivé porcie a servírujte so šľahačkou či zmrzlinou.