Galeta s jahodami a rozmarínom

Vneste do vašej letnej kuchyne francúzsky šarm. Originálny recept od Josefa & Terezy je zmyselnou kombináciou jahôd a voňavého rozmarínu. Tento recept poteší chuťové poháriky každého gurmána.
Suroviny:
Cesto:
250 g hladkej múky
100 g studeného masla
45 g vody
40 g olivového oleja
1 g soli
Náplň:
1 kg jahôd
Na dokončenie:
30 g olivového oleja
50 g cukru krupica
niekoľko vetvičiek rozmarínu
Postup:
1. Do misy dajte hladkú múku, kúsky studeného masla a soľ a vypracujte posýpku.
2. Potom pridajte studenú vodu a olej a krátko zamiešajte do pevného cesta.
3. Ihneď rozdeľte na štyri rovnaké diely. Každý rozvaľkajte na pomúčenej ploche do tvaru kruhu s priemerom asi 20 cm. Rozvaľkané cesto preneste na plech s papierom na pečenie, do stredu dajte štvrtinu jahôd a kraje cez nich zľahka prehnite.
4. Takto spracujte všetko cesto a jahody. Tesne pred pečením ohnuté okraje potrite olivovým olejom a posypte hrubým cukrom. Pečte v rozohriatej rúre pri 170 °C asi 30 minut , alebo kým nie sú okraje zlaté a spodok prepečený. Najlepšie chutia ešte vlažné.
TIP: Tento ten si musíte skúsiť aj v sezóne marhúľ, alebo ringlí. Pre extra textúru môžete dať na ovocie nahrubo nasekané pistácie alebo lieskové orechy. Tiež do cesta pridajte kôru z jedného citróna. Z uvedeného množstva cesta vytvoríte jeden rodinný koláč, ktorý bude mať pre mňa asi 30 cm. Určite nešetrite náplňou, ktorá sa počas pečenia veľmi vypečie a zredukuje.
ZDROJ: Čas na pečení, Tereza Bebarová a Josef Maršálek