Galeta s jahodami a rozmarínom

Galeta s jahodami a rozmarínom

4 kusy 

60 minút

Vneste do vašej letnej kuchyne francúzsky šarm. Originálny recept od Josefa & Terezy je zmyselnou kombináciou jahôd a voňavého rozmarínu. Tento recept poteší chuťové poháriky každého gurmána.

Suroviny:

Cesto:
250 g hladkej múky
100 g studeného masla

45 g vody
40 g olivového oleja
1 g soli

Náplň:
1 kg jahôd

Na dokončenie:

30 g olivového oleja
50 g cukru krupica

niekoľko vetvičiek rozmarínu

Postup:

1. Do misy dajte hladkú múku, kúsky studeného masla a soľ a vypracujte posýpku.  
2. Potom pridajte studenú vodu a olej a krátko zamiešajte do pevného cesta.  
3. Ihneď rozdeľte na štyri rovnaké diely. Každý rozvaľkajte na pomúčenej ploche do tvaru kruhu s priemerom asi 20 cm. Rozvaľkané cesto preneste na plech s papierom na pečenie, do stredu dajte štvrtinu jahôd a kraje cez nich zľahka prehnite.
4. Takto spracujte všetko cesto a jahody. Tesne pred pečením ohnuté okraje potrite olivovým olejom a posypte hrubým cukrom. Pečte v rozohriatej rúre pri 170 °C asi 30 minut , alebo kým nie sú okraje zlaté a spodok prepečený. Najlepšie chutia ešte vlažné. 

TIP: Tento ten si musíte skúsiť aj v sezóne marhúľ, alebo ringlí. Pre extra textúru môžete dať na ovocie nahrubo nasekané pistácie alebo lieskové orechy. Tiež do cesta pridajte kôru z jedného citróna. Z uvedeného množstva cesta vytvoríte jeden rodinný koláč, ktorý bude mať pre mňa asi 30 cm. Určite nešetrite náplňou, ktorá sa počas pečenia veľmi vypečie a zredukuje. 


ZDROJ: Čas na pečení, Tereza Bebarová a Josef Maršálek