Galetka s karamelizovanou cibuľkou, figami a kozím syrom

Galetka s karamelizovanou cibuľkou, figami a kozím syrom

4 porcie

120 minút

Slané palacinky, pôvodom z Bretónska, pripravila súťažiaca Food blogu roku 2021 s instagramovým profilom @jankindenik v geniálnom prevedení sladkých fíg, výrazného kozieho syra a karamelizovanej cibuľky. Celú chuť podtrhuje korenistá vôňa rozmarínu a červeného vína.

CESTO

Suroviny:

140 g hladkej múky
90 g masla
3 polievkové lyžice ľadovej vody

1 žĺtok
štipka soli

NÁPLŇ

Suroviny:

2 lyžice olivového oleja
1 lyžica masla
3 ks menšej červenej cibule
2 lyžice trstinového cukru
50 ml červeného vína
1 lyžica figového balzamikového octu (môže byť aj bez príchute)
200 g fíg
150 g kozieho syru
vetvička rozmarínu

1 žĺtok na potretie

Postup:

1. Cesto je najlepšie urobiť deň dopredu, aby sa pekne preležalo v chladničke. 
2. Múku, maslo, žĺtok a soľ dajte do misy a rukami spracujte na hladké cesto. Pridávajte ľadovú vodu podľa potreby a konzistencie. Veľmi dlho ho ale nestláčajte, aby nebolo veľmi lepivé. Zabaľte ho do fólie a dajte cez noc do chladničky. Nezabudnite ho cca 30 minút pred pečením z chladničky vybrať, aby vám trochu povolilo a dobre sa s ním pracovalo.
3. Na náplň nakrájajte cibuľku na plátky (polmesiace) a na panvici rozohrejte olivový olej s maslom. Pridajte cibuľku a cca 5 minút restujte. Zasypte cukrom a nechajte skaramelizovať. Zalejte červeným vínom a nechajte 15 minút vyvariť. Potom pridajte balzamikový ocot a nechajte ešte 10 minút variť na miernom ohni. 
4. Rúru zapnite na 200 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie. Cesto vyvaľkajte do okrúhleho tvaru cca 0,5 cm hrubé a pridajte náplň cca 6 cm od kraja. Na spodok dajte časť kozieho syru, na to karamelizovanú cibuľku, na cibuľku na kolieska nakrájané figy a vrch posypte kozím syrom a vetvičkami rozmarínu. 
5. Okraje, ktoré vám zostali, zahnite dovnútra smerom k náplni a potrite ich rozšľahaným žĺtkom. Vložte do rúry a pečte cca 15–20 minút.